Događaji

katastrofalne posljedice poplava

BiH: Na pogođeno područje stižu strani spasioci, HGSS traga za nastalima

BiH: Na pogođeno područje stižu strani spasioci, HGSS traga za nastalima
Armin Durgut/PIXSELL

Na područje pogođeno poplavama i odronima u sjevernome dijelu Hercegovine u nedjelju stiže više desetaka spasilaca iz drugih zemalja, a tim HGSS-a od jučer je na terenu u potrazi za nestalima čiji se broj procjenjuje na između 10 i 15.

„Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) s psima za traganje sudjeluje u potrazi za nestalima na području Jablanice i Konjica“, potvrdio je glasnogovornik Kriznog stožera Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka.

Dodao je kako se očekuje dolazak više desetaka spasilaca iz drugih zemalja nakon što je Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam civilne zaštite pod okriljem EU. Spasilački timovi stižu iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. U Jablanici je za njih pripremljen smještaj s 200 ležaja. 

Juka je dodao kako je veliki broj pripadnika hitnih službi na terenu zajedno s volonterima kako bi pružili pomoć unesrećenima.

Po procjenama Kriznoga stožera na području Jablanice i Konjica još uvijek se traga za između 10 i 15 osoba, što je veća brojka nego ona kojom se operiralo jučer. Juka je to objasnio kaotičnim stanjem i stalnim pristizanjem dojava o nestalima budući su brojna naselja bila posve odsječena od svijeta od noći s četvrtka na petak. 

Do sada su u sjevernoj Hercegovini pronađena tijela 15 poginulih, uglavnom u Donjoj Jablanici gdje se golema količina stijenja, pijeska i zemlje sručila na naselje.

Brojni teški strojevi angažirani su kako bi se stiglo do unesrećenih. Tijekom protekle noći uspostavljen je prometni koridor prema naselju Buturović Polju kod Konjica, koje je jedno od najpogođenijih posljedicama poplava. Tamo je jedna osoba poginula, a traga se za više njih.

Nadležne službe rade na uspostavi telekomunikacijskih veza i opravku elektroenergetske infrastrukture.

Iako je jučer padala kiša stanje na pogođenim područjima tijekom noći i jutra je bilo stabilno i nisu zabilježeni nova plavljenja i odroni.


Reci što misliš!