Crna Kronika

utorak, 8. listopada

U Muzeju antičkog stakla predstavlja se monografija "Staklo Aserije" autora dr. Štefanca i dr. Fadića

U Muzeju antičkog stakla predstavlja se monografija

Predstavljanje monografije “Staklo Aserije - Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu” održat će se u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru u utorak, 8. listopada 2024. s početkom u 11,00 sati.

Muzej antičkog stakla u Zadru predstavlja znanstvenu monografiju pod naslovom "Staklo Aserije - Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu", koju potpisuju dr. sc. Berislav Štefanac i dr. sc. Ivo Fadić, ugledni stručnjaci na polju antičkog staklarstva.

Monografija pruža sveobuhvatan uvid u raznolike antičke staklene artefakte aserijatskog porijekla iz zbirke splitskog arheološkog muzeja, koja se formirala tijekom prve polovice 20. stoljeća putem otkupa i donacija, pretežito od mještana sela Podgrađe kod Benkovca.

Predmeti iz zbirke ističu se tipološkom raznolikošću i visokom estetskom kvalitetom te predstavljaju dragocjeno izvorište za istraživanje kulturnih i svakodnevnih aspekata života stanovnika antičke Aserije.

O knjizi će govoriti predstavljači: prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, akademik Robert Matijašić i mr. sc. Lada Ratković Bukovčan.


Reci što misliš!