Događaji

#predavanje

B. Šimleša: Naši srce i um izvanredna su tvornica lijekova!

B. Šimleša: Naši srce i um izvanredna su tvornica lijekova!
Korina Ban

U moru self-help knjiga i priručnika te barem dvostruko više stručnjaka kojima nas bombardiraju društvene mreže i mediji, jedno je ime u posljednjih 15-ak godina postalo gotovo nezaobilazno i sveprisutno kada tražimo odgovore na pitanja: kako dalje, kako da se nositi s emocijama, bolešću, patnjom…

Riječ je o Bruni Šimleši, cijenjenom hrvatskome piscu, kolumnistu, predavaču i diplomiranom sociologu, autoru desetak knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, koji je 1. listopada u Preku održao dva predavanja.

Prvo, u OŠ Valentina Klarina, “Specifični izazovi odgoja u 21. stoljeću”, bilo je ponajprije namijenjeno roditeljima kako bi se što bolje upoznali s izazovima koje donosi moderno roditeljstvo te naučili kako podržati svoju djecu u svijetu brzih promjena.

-Pitanja u školi bila su očekivana i s puno humora, u većini su bile mame, ali to je kod nas u Hrvatskoj tako kad je predavanje za roditelje, u 90 posto slučajeva dolaze mame, a ja mislim da je u redu i da se mi tate pitamo kako biti uspješniji roditelj, komentirao je gostovanje u školi.

Razgovarali su, dodao je, o tome koji su općenito odgojni roditeljski stilovi, koji bi bio najpoželjniji i kako da što brže dođemo do njega, ali i kako da reguliramo korištenje ekrana i društvenih mreža kod djece, a to je danas jako, jako važno pitanje.

Nekoliko sati kasnije, u POU Dom na žalu, Šimleša je predstavio svoju knjigu “(P)ostati zdrav”, ali bilo je riječi i o posljednjoj knjizi “A što kad se netko naš razboli”.

-Osim što sam prvi put u Preku, ovo je gostovanje posebno i po tome što ćemo, uz knjigu “(P)ostati zdrav”, prvi put predstaviti moju posljednju knjigu koja je objavljena prošli tjedan – “A što kad se netko naš razboli”. Bit će to hrvatska premijera, posvećenu!

Knjiga “(P)ostati zdrav”, objavljena 2021. godine, namijenjena je i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje. Važan dio knjige čine i savjeti svima koji žele pomoći svojim voljenima u borbi za zdravlje. Jer okolina često ima najbolje moguće namjere, ali možda još češće ne zna te namjere provesti u djelo.

-To je i razumljivo jer nas nitko nije pripremao za ovakve izazove, a cilj je naučiti kako im pružiti osjećaj sigurnosti i voljenosti kad je to najpotrebnije, ustvrdio je.

Bogata primjerima iz stvarnoga života, kao i nalazima brojnih znanstvenih istraživanja, knjiga želi kreirati most između znanosti i duhovnosti.

-Kako naša psiha utječe na zdravlje, kako naše misli, emocije i odnosi utječu na zdravlje. Kako naš unutarnji svijet utječe na naše zdravlje, a o tome danas govori i znanost. To nije više stav ljudi koji imaju nekakvu duhovnu pozadinu nego što nam kažu psihologija, neuroznanost i različiti duhovni autori… Svi oni govore o tome kako pametno usmjeriti svoje misli i emocije i kako dobro iskoristiti svoje međuljudske odnose da budemo što zdraviji, i psihički i fizički, kazao je te naglasio da se ne trebamo se odreći blagodati klasične medicine kako bismo uživali blagodati holističkog pristupa, nego ih kombinirati kako bismo povećali šanse za izlječenje, odnosno očuvali zdravlje.

-Jer, ne smijemo zaboraviti: naši srce i um izvanredna su tvornica lijekova!, poručio je.

Nova knjiga Brune Šimleše “A što kad se netko naš razboli” donosi deset zlatnih pravila za pomaganje našim voljenima da se uspješnije nose s posljedicama ozbiljne bolesti. Istu pomoć pruža i osobama iz njihove okoline.

-Bez obzira na to koliko se dobro nosimo sa stresom, trenutak kada saznamo da je netko naš teško bolestan bit će nam težak i možda će nam se tada srušiti svijet. I zato je bitno osvijestiti činjenicu da i mi sami možemo biti dio rješenja za svoje bližnje. Oni imaju najvažniju ulogu u borbi za svoje zdravlje, ali bitan je i utjecaj okoline. Jer kada je netko ozbiljno bolestan, svaka naša gesta, pa čak i neki usputni komentari, mogu značajno utjecati na oboljelu osobu, rekao je Šimleša.

U svojim savjetima i razmišljanjima Bruno Šimleša podsjeća da ćemo, iako s najboljim namjerama, vjerojatno i griješiti u pružanju podrške. Zato su važni nježnost, taktičnost i neodustajanje. Jer borba za zdravlje je maraton, a ne sprint i važno je ispraviti te pogreške. Vodeći nas za ruku, korak po korak.

Knjiga “A što kad se netko naš razboli” uči nas kako istinski biti tu za naše voljene. I zato je vrijedna naše pažnje!

Oba predavanja organizirali su OŠ Valentina Klarina i POU Dom na žalu uz podršku općina Preko, Kali i Kukljica.


Reci što misliš!