Događaji

10. listopada

Međunarodni znanstveni skup Kult Sv. Šime u vremenu i prostoru

Međunarodni znanstveni skup Kult Sv. Šime u vremenu i prostoru
Dino Stanin/PIXSELL

Kult svetog Šimuna Pravednika zauzima posebno mjesto u religijskoj tradiciji Zadra, jednog od najstarijih gradova na hrvatskoj obali.

Ovaj svetac, koji je živio u 1. stoljeću, jedan je od svetaca zaštitnika Zadra, a njegova kultna prisutnost duboko je ukorijenjena u lokalnoj kulturi i tradiciji. O tome najzornije svjedoči škrinja svetog Šimuna u kojoj je pohranjeno svečevo neraspadnuto tijelo, a koja je zlatnim vezom utkana u identifikacijsku sliku grada.

Prema predaji, sveti Šimun je bio čovjek duboke duhovnosti koji je vodio asketski život. Njegov kult u Zadru počinje u srednjem vijeku, kada su ga počeli štovati kao zaštitnika grada i njegovih stanovnika. Tijekom stoljeća kult svetog Šimuna postao je simbol identiteta i otpornosti Zadrana.

Kult svetog Šimuna u Zadru predstavlja više od religijske prakse; on je važan dio kulturnog identiteta grada. Kroz liturgiju, tradiciju, umjetnost i svečane proslave, svetac ne samo da čuva duh Zadra, već i povezuje generacije kršćana u zajedničkoj potrazi za duhovnim smislom i zajedništvom.

Svečev kult, ukorijenjen u stoljećima, ostaje živa tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno te osnažuje lokalnu zajednicu i udahnjuje joj osjećaj pripadnosti.

Na tragu dubokih povijesnih poveznica i društveno-političkih mijena u zadarskoj prošlosti nije pretendeciozno zaključiti da je kult svetog Šimuna gotovo osam stoljeća bio i ostao prepoznatljiva zadarska konstanta. Ta činjenica bila je temeljni pokretač organizacije ovog znanstvenog skupa kojim se žele predstaviti različita motrišta štovanja svetog Šimuna Pravednika u Zadru, Hrvatskoj, ali i u cijelom kršćanskom svijetu.

- Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas da nam se 10. listopada 2024. godine pridružite na međunarodnom znanstvenom skupu o kultu sv. Šimuna te se radujemo Vašoj nazočnosti! - pozivaju organizatori skupa.


Reci što misliš!