Događaji

#poplave

Vatrogasci Spremni za Nadolazeći Vodni Val

Vatrogasci Spremni za Nadolazeći Vodni Val

Na vodnom području Dunava na snazi su mjere obrane od poplava, a gotovo 1.000 vatrogasaca iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije spremno je reagirati.

Vodni val koji zahvaća istočnu i srednju Europu približava se Hrvatskoj, gdje se provode aktivne mjere za minimiziranje njegovih posljedica. Vrhunski vodostaj očekuje se u srijedu, a vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije angažirani su na preventivnim radnjama već nekoliko dana.

Osječko-baranjska županija: Fokus na Batinu

U Osječko-baranjskoj županiji, najveći vodni val pogodit će područje Batine, gdje će se zadržati nekoliko dana, a na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Vatrogasci neumorno rade na pripremama, a prema riječima Zorana Pakšeca, zapovjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, nema razloga za zabrinutost. "Trenutno je angažirano 200 vatrogasaca s područja Baranje gdje se očekuje porast vodostaja Dunava. Osim vatrogasaca, spremno je 20 pumpi, mobilna rasvjeta i velika punilica pijeska koja je preuzeta iz Robnih zaliha i nalazi se u JVP Osijek. U Kneževim Vinogradima uspostavljen je logistički centar za vatrogasce koji će služiti kao tranzicijski centar ako bude potrebno angažirati dodatne vatrogasce iz drugih dijelova županije."

Vukovarsko-srijemska županija: Vukovar Najugroženiji

Vatrogasci se pripremaju i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a županijski vatrogasni zapovjednik Krešimir Jelić izjavio je da su vatrogasne snage potpuno spremne za brzo i učinkovito djelovanje u slučaju poplava. "Na raspolaganju imamo oko 500 obučenih i iskusnih vatrogasaca, a uz ljudske resurse, raspolažemo i s velikim brojem vatrogasnih pumpi, uključujući pumpe visokog protoka koje su ključne za brzo ispumpavanje velikih količina vode s ugroženih područja."

Vatrogasne snage surađuju s ostalim službama za hitne intervencije, kao i s lokalnom upravom kako bi osigurale koordiniranu reakciju i minimizirale posljedice potencijalnih poplava. Vjeruju da će vodni val biti niži od prvih procjena. "Naša prioritetna zadaća je zaštita ljudi, imovine i okoliša, a građanima poručujemo da redovno pratimo stanje na terenu te ćemo ih informirati o svim relevantnim promjenama i eventualnim preporukama."

Zapovjednik Tucaković: Vatrogasni Sustav Spreman

Ukoliko bude potrebe, temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, angažirat će se vatrogasne dislokacije iz drugih županija, kao i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Šibenika. "Gotovo 1.000 vatrogasaca je spremno za nadolazeći vodni val, a vatrogasni sustav će reagirati brzo i učinkovito, kao i uvijek do sada," rekao je zapovjednik Tucaković.


Reci što misliš!