Događaji

#poplava

Noćas poplavljena Providurova palača

Noćas poplavljena Providurova palača
Iva Pejković

Tijekom noći, uslijed velikih količina oborina, došlo je do povrata vode u oborinski sustav Providurove palače. U vrijeme izbijanja vode zabilježena je najveća količina oborina tijekom jučerašnjeg dana, čak 25 litara po četvornom metru u samo 10 minuta. Prema prvim obavljenim uvidima uzrok nije u prokišnjavanju objekta - priopćili su iz grada Zadra, te dodaju:

Nakon prvih izvida stručnih službi mogući uzrok je trenutno preopterećenje sustava javne odvodnje jer je utvrđeno kako je oborinska voda najprije izbila kroz šahtove u prizemlju palače, što je zatim uvjetovalo punjenje i preopterećenje vertikalnog sustava odvodnje objekta i izlijevanja unutar same zgrade što se do sada nije nikad dogodilo. Na teren su pozvani i djelatnici Odvodnje koji će očistiti kompletnu liniju odvodnje kroz dvije palače, Trg Petra Zoranića i Poljanu Šime Budinića te vjerojatno potvrditi uzrok problema. 

Izbijanje vode kroz oborinski sustav nije uzrokovao značajnije materijalne štete na palači niti ugrozio umjetnine unutar izložbenih prostora - dodaje se također u priopćenju. 

Od svih nadležnih službi i struke zatraženo je službeno očitovanje i provjera cjelovitog sustava odvodnje. Nakon detaljnih izvida i pregleda stručnih službi, do početka idućeg tjedna utvrdit će se konkretan uzrok i definirati mjere koje će spriječiti slične poteškoće u sustavu odvodnje dviju palača i pri ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima.


Reci što misliš!