Događaji

pitanje je...

Je li doista zaustavljena izgradnja MHE na Vrelu Une?

Je li doista zaustavljena izgradnja MHE na Vrelu Une?
Šime Zelić/ PIXSELL

MO SRB, Udruga Una, te platforma MojSrb, poslali su dopis medijima u kojem ističu kako nisu vidjeli rješenje o obustavi radova koje su uredno zatražili, niti su ga vidjeli novinari, a nije stiglo ni u Zadarsku županiju.

Je li doista zaustavljena izgradnja MHE na Vrelu Une?

Vidjeli smo u medijima da je Državni inspektorat obustavio izgradnju MHE na Vrelu Une i vidjeli smo bager kako napušta gradilište.

Što nismo vidjeli?

Nismo vidjeli rješenje o obustavi radova koje smo uredno zatražili, niti su ga vidjeli novinari, a nije stiglo ni u Zadarsku županiju.

Nismo vidjeli sve ono što se inače događa kad se zatvara gradilište, poput zaštitnih traka ili obavijesti.

Zašto to nismo vidjeli?

Je li to samo dišpet Inspektorata ili nešto mnogo ozbiljnije, poput mogućnosti da rješenje o obustavi radova uopće ne postoji? Pomoćnik glavnog državnog inspektora: Krunoslav Bašić je zadužen, ali on se uredno ne javlja, a poznata je stvar da je netko iz Inspektorata upleten u cijelu priču, što objašnjava zašto gradilište nije odmah zatvoreno i zašto nitko nije poduzeo ništa nekoliko tjedana. 

Sve je to stručno obrazložila naša odvjetnica Ajna Mujević:

"Djelatnici Državnog inspektorata uskraćivanjem dostave rješenja o obustavi radova počinili su povredu službene dužnosti i prekršili odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Te su povrede počinjene uskraćivanjem prava Udruzi Una, kao i svima drugima koji su, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, zatražili dostavu rješenja.

Naime, isti Zakon jasno navodi da podnositelj zahtjeva nije dužan navesti razloge zbog kojih traži pristup informaciji, što znači da pravni interes nije potreban. Štoviše, riječ je o javnom interesu, te je Državni inspektorat trebao predmetno rješenje objaviti na svojim službenim stranicama."


Reci što misliš!