Lifestyle

#parovi

Četiri osnovna uvjeta za dugotrajnu vezu, prema psihologu

Četiri osnovna uvjeta za dugotrajnu vezu, prema psihologu

Vječna ljubav nije nešto što se može jednostavno izgovoriti i očekivati da se ostvari; to je nešto što se gradi kroz misli i djela, tvrdi psiholog Mark Travers.

"To je dokazano u jednoj studiji iz 2017. godine koja je otkrila faktore koji određuju koliko dugo ljubav može trajati u vezi", rekao je za Psychology Today.

Dakle, sljedeća četiri čimbenika ključna su za postizanje veze u kojoj ljubav traje cijeli život.

1. Posvećenost najboljem interesu partnera

"Autori spomenute studije, Michelle Duda i Raymond Bergner, smatraju da je dugotrajna ljubav prvenstveno povezana s ulaganjem u dobrobit partnera", navodi psiholog. U dugotrajnim vezama to ulaganje ne bi smjelo biti sredstvo za postizanje nekog cilja, već iskreno zanimanje za dobrobit voljene osobe.

"Oba partnera njeguju osobni razvoj drugoga, ne zbog nagrada, već zbog uživanja i privilegije što to čine. Ta predanost sreći jednoga drugome, bez skrivenih motiva, temelj je dugotrajne ljubavi", dodaje Travers.

2. Poštovanje ekskluzivnosti veze

Drugi ključni faktor dugotrajne ljubavi je neosporna ekskluzivnost. Duda i Bergner objašnjavaju da romantična ljubav podrazumijeva ekskluzivnost. Međutim, to se ne odnosi samo na fizičku vjernost već i na emocionalnu. Održavanjem intimne veze kroz riječi i djela potvrđujete nezamjenjivost vaše ljubavi, što je ključno za njezino trajanje, pojasnio je psiholog.

3. Održavanje povjerenja i intime

Intima je treći ključni faktor vječne ljubavi. Prava intima je više od bliskosti i privrženosti; to je otvaranje najdubljih dijelova sebe partneru ili partnerici. Travers objašnjava: "To uključuje povjerenje i ranjivost, koja odnos pretvara iz bliskog u zaista intiman. Kada oba partnera osjećaju sigurnost da podijele svoje najdublje strahove, želje i nesigurnosti, dijele i nepopustljiv osjećaj jedinstva."

4. Prihvaćanje partnera onakvog kakav jest

Zadnji je ključni faktor potpuna prihvaćenost partnera. "Duda i Bergner objašnjavaju da ljubav podrazumijeva da partneri ne bi trebali željeti niti zahtijevati da druga osoba bude netko ili nešto što nije. Iako mogu imati prigovore na određene postupke i navike, ne bi trebali željeti da njihovi partneri ili partnerice budu drugačije osobe", ističe psiholog.

Takvo prihvaćanje osobe, s njenim svim složenostima i manama, omogućava opuštanje u vezi. "Kada se oboje osjećate istinski prihvaćeni bez pritiska da se prilagodite idealiziranoj verziji sebe, možete se opustiti i naći utjehu u vezi, znajući da vas partner voli zbog svega što jeste", zaključio je Travers.


Reci što misliš!