Događaji

obavijest

PD Paklenica organizira izlet na Samarske stijene

PD Paklenica organizira izlet na Samarske stijene
Marko Lorenzo Blaslov

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub)

Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene nalazi se u središnjem dijelu masiva Velike Kapele i dio su Mrkopaljskog planinarskog puta.

Proglašene su strogim rezervatom 24. siječnja 1985. godine. To je područje u kojem je zabranjena bilo kakva ljudska aktivnost ili obavljanje gospodarskih ili drugih djelatnosti. Na ovom području stijene dobivaju velike količine padalina, nemaju ni jednog stalnog površinskog toka niti vrela, a zbog propusne vapnenačke podloge voda se gubi kroz pukotine u podzemlju.

Samarske stijene su splet dviju međusobno nepovezanih skupina stijena koje svojom bjelinom razbijaju šumski plašt koji ih okružuje (Zapadne i Južne skupine). Sastoje se od dvadesetak bijelih kamenih vršaka koji odvojeno strše iznad šumskog pokrivača i za razliku od Bijelih stijena nemaju izrazitog grebena, a ni vitkih i elegantnih oblika
Svaka od ovih skupina ima četiri kontrolne točke. U Zapdnoj skupini to su vrh Samarskih stijena 1302 mnv (KT1), Stepenica 1280 mnv (KT2), Piramida 1270 mnv (KT3) i Veliki kanjon (KT4). Na ovom izletu zaputit ćemo se prema vrhu Samarskih stijena, spustiti u Dolinu suza, uspeti Piramidom i svratiti do Ratkovog skloništa.

Osim toga, Zapadni dio Samarskih stijena je rastrgan dubokim i pošumljenim vrtačama. Područje je vrlo nepristupačno i teško prohodno što daje poseban ugođaj svakom planinaru pri prolasku i boravku.

Oprema:
Standardna planinarska oprema, odgovarajuća obuća (visoke planinarske cipele OBAVEZNO), odjeća sukladana vremenskoj prognozi, kapa, čeona lampa, prva pomoć, planinarski štapovi, krema za zaštitu od sunca. Hrana i piće „iz ruksaka“. Najmanje 3-4 litara vode (vode nema na putu)!

S obzirom na zahtjevnost terena, nije moguće povesti i četvernonožne ljubimce.

 

Zahtjevnost izleta: 

Kondicijska zahtjenost: K-2/K-3 – TEŠKO
Tehnička zahtjevnost: T2 – srednje ZAHTJEVNA (povremena upotreba ruku za lagano  penjanje)

Prilikom prijava imati na umu da je izlet je tehnički i kondicijski zahtjevan te iziskuje spretnost kretanja među strmim vrtačama i stijenama.

Okvirni dinamički plan:

22.06.’24. (subota):
6:30h – okupljanje na parkiralištu ispred Interspara (Trg Bleiburških žrtava 18, Zadar)
6:45h – polazak osobnim automobilima u smjeru Poličnika (priključak an A-1) do odmorišta Janjče
8:10h – predviđeni dolazak do odmorišta Janjče (pauza za kavu 15-20 min)
8:30h – predviđeni polazak u smjeru 13. kilometra Mrkopalj-Tuk (vozimo u smjeru Naplatne postaje Brinje gdje izlazimo u smjeru Jasenka i skrećemo na makadamsku cestu prema 13. kilometru, pričekat ćemo na skretanju sva vozila)
10:30h -10:45h – predviđeni dolazak do 13. kilometra te početak ture
12:15h – predviđeni dolazak na vrh Zapadne skupine stijena
14:00h – očekivani dolazak do Faraonove doline, okrijepa i polazak prema Piramidi (uspon po želji)
17:00h -18:00h – očekivani dolazak do osobnih automobila

 

Pristup vozilima:

Autocestu Zagreb-Rijeka treba napustiti na Naplatnoj postaji Brinje. Nakon prolaska naplatnih kućica, vožnju treba nastaviti za Mrkopalj i Tuk Vojni. Od Tuka prema Jasenku vodi makadamski put preko Matić poljane. Na 13 km od Tuka (na području Sungerskog luga), nalazi se veće proširenje gdje se može parkirati više automobila. To je ujedno i početna točka ovog planinarskog izleta na Samarske stijene – Zapadna skupina.

Uspon započinjemo u smjeru vrha Samarskih stijena (1302 m) gdje se pruža ograničeni vidik na Bjelolasicu i Klek, te lijep pogled na južnu skupinu Samarskih stijena. Nakon vrha slijedi prašumski dio puta kroz duboke i strme vrtače kojim prolazimo podno atraktivnijih dijelova staze: Doline suza, Stepenice, zatim i do Piramide (1.280 m) na koju se uspinjemo. Usponi na te vrhove su kratki, no potrebno je dosta spretnosti te smo se odlučili za pristupačniji vrh. U nastavku obilaska slijedi još malo prašume, vrtača i stijenama posutih strmina nakon kojih se stiže do “Ratkovog skloništa” (1200 m), fenomenalno ukomponiranog u stijenu zvanu Šerpa. Od Ratkova skloništa slijedi povratak na početnu točku uspona, u kojoj je i kraj ovog planinarskog izleta.

 

NAPOMENE:

Izletnici su obavezni biti članovima HPS-a, što znači da moraju biti članovi neke osnovne planinarske udruge (planinarsko društvo ili klub) koja je registrirana pri HPS-u, te moraju imati podmirenu članarinu za tekuću godinu.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča, te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od, eventualnih, bilo kakvih neželjenih posljedica. 

Zabranjeno je uznemiravanje životinja, branje cvijeća i drugih biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta.

Prijava na izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima u cilju promocija planinarstva i aktivnosti SPV Zadar i PD Paklenica.


Reci što misliš!