Događaji

ministar beroš zadovoljan projektom

Linearni akcelerator krajem godine dostupan pacijentima u Općoj bolnici Zadar

Linearni akcelerator krajem godine dostupan pacijentima u Općoj bolnici Zadar

Ministar zdravstva Vili Beroš u obilasku je zgrade gdje se u zadarskoj Općoj bolnici gdje se postavlja linearni akcelerator, na novouređenim prostorima Odjela za onkologiju.

Vlada je u sklopu nabave 21-og linearnog akceleratora za 6 zdravstvenih ustanova osigurala više od 55 milijuna eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Prije posjeta zadarskoj Općoj Bolnici ministar Beroš obišao je i radove na izgradnji budućeg hospicija u Babindubu.

“Nabava ukupno 21 velikog uređaja iz eu-sredstava je doista povijesna, tako nešto se nije desilo u poviejsti zdravstvenog sustava RH.

Sagledavajući stanje u onkološkoj djelatnosti u RH odlučili smo iskoristiti tu veliku mogućnost, ta sredstva i upotrijebiti tih preko 85 milijuna eura, a sve kako bi odgovorili adekvatno na izazov onkoloških bolesti koji je pred nama.

Radimo sve da smanjimo liste čekanja kad je riječ o onkološkim bolesnicima, mi moramo napraviti iskorak, ne smijemo više biti na zečelju EU kad je riječ o smrtnosti od malignih bolesti, moramo napraviti iskorak ovog tipa da bi unaprijedili i dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite'', kazao je ministar Vili Beroš.

Očekuje se kako će se prvi pacijenti podvrgnuti zračenju koncem tekuće godine , što će svakako predstavljati prekretnicu u liječenju onkoloških bolesnika u ustanovi kojoj osim žitelja Zadarske županije gravitiraju i oni iz Ličko-senjske i dijela Šibensko-kninske županije. 


Reci što misliš!