Događaji

isprintan 3D printerom

Tim dr. Franciškovića uspješno obavio prvu 3D kranioplastiku u OB Zadar

Tim dr. Franciškovića uspješno obavio prvu 3D kranioplastiku u OB Zadar
OB Zadar

„Pacijent se jako dobro oporavlja i kako sada stvari stoje, sutra će napustiti Opću bolnicu Zadar“, kazao je jutros neurokirurg dr. Ivica Francišković još vidno uzbuđen nakon što je medicinski tim, pod njegovim vodstvom, u petak izveo 3D kranioplastiku, operaciju kojom je pacijentu ugrađen nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom.

Prvi je ovo takav zahvat izveden u Općoj bolnici Zadar, pa sasvim sigurno predstavlja velik iskorak. Pacijentu je rekonstruirano područje iznad lijevog uha, pa do vrha lubanje, naprijed do čela i iza do tjemene kvrge.

Kandidati za 3D kranioplastiku su pacijenti s defektima iznad 5 cm, tzv.velikim defektima.

U ovim je slučajevima iznimno teško oblikovati lubanju da bude u potpunosti simetrična. Važno je da se operacija izvodi nekih godinu dana nakon što se pacijentu ukloni kost. Dakle, kada se mozak oporavi.

„Pacijent je najprije odradio snimanje CT-om. Preoperativnu radiološku pripremu je radila dr. Iva Pavić. Ta snimka je potom poslana proizvođaču koji radi kompjutersku simulaciju. U toj se fazi mogu raditi korekcije, primjerice oko rubova, debljine kostiju…

Kad se taj dio odradio i geometrija se potvrdila, isprintan je kalup u dva dijela koja su potom spojena. Pacijent je uspavan, a iz 3D printanog kalupa je napravljen odljev u koštanom cementu. Taj je implantant ugrađen u pacijenta, a postignuta je savršena preciznost. Dosada to nije bio slučaj jer se implantant oblikovao rukom“, istaknuo je dr. Francišković.

Mnogo je benefita ovog zahvata. U prvom redu to je brzina operacije, a samim tim se smanjuje mogućnost infekcije i bilo kakvih komplikacija. O estetskom aspektu ne treba niti govoriti budući da se napravi apsolutna simetrija.

Financijski gledano, jedan ovakav nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom stoji oko 6.200,00 eura. Opća bolnica Zadar s proizvođačem je potpisala ugovor za četiri ovakva zahvata, koji će se, napominje dr.Francišković, raditi u pacijenata s velikim defektima.


Reci što misliš!