Događaji

#aktualno

S novim EU parkirališnim iskaznicama u Zadru već postoje problemi

S novim EU parkirališnim iskaznicama u Zadru već postoje problemi
Iva Pejković

Na području Zadarske županije dosad je podijeljena 3 tisuće 601 eu-parkirališna iskaznica za osobe s invaliditetom, no tu je riječ o fizičkim osobama, a u tijeku je izdavanje za udruge i ustanove.

Korisnici su već primjetili neke probleme. O tome je na edukaciji u Zadru danas govorila Iva Krušelj Posavec iz Agencije za komercijalnu djelatnost koja regulira izdavanje novih iskaznica

- Budući da su sad eu -parkirališne karte za osobe s inavaliditetom u postupku izdavanja postoje korisnici koji prijavljuju zlouporabe karata koje su vidjeli na području svojih gradova i županija.

Iako je karta zaštićena, posebno sa sofisticiranim elementima poput čipa koji sadrži sve podatke koji su ispisani i na tijelima iskaznice, ipak su primjećene zlouporabe, navela je Krušelj Posavec za Radio Zadar: 

- Smatramo da treba povećati svijest o važnosti terenske provjere od strane nekih građanskih inicijativa, kako bi se podigla svijest o zlouporabama same karte i kako bi se mogle provoditi odrednice zakona o povlasticama u prometu sukladno zakonu - istaknuto je na edukaciji u Providurovoj palači. 

 Zadarska županija je u suradnji s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) danas priredila edukaciju ''Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti''. 

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Sve osobe koje ostvaruju pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, kojom im je omogućen jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport. Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom ostvaruje se pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je označeno znakom pristupačnosti.

 

Više informacija korisnici mogu pronaći i na mrežnoj stranici https://mosi.akd.hr/.


Reci što misliš!