Događaji

Vir kao poželjna održiva destinacija

Nagrada Grada Zagreba prof. Tihomiru Jukiću, urbanistu koji je promijenio percepciju otoka Vira

Nagrada Grada Zagreba prof. Tihomiru Jukiću, urbanistu koji je promijenio percepciju otoka Vira
Kažimir Škrbić

Ugledni povremeni stanovnik Vira i organizator prve urbanističke radionice o otoku Viru dr. sc. Tihomir Jukić dobio je Nagradu Grada Zagreba za najviše zasluge i postignute rezultate u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete i kulture.

Povodom Dana grada Zagreba 31. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu održana je svečana sjednica Gradske skupštine na kojoj je petnaestero istaknutih pojedinaca, udruga, ustanova i udruženja dobilo Nagradu Grada Zagreba, a među njima i ugledni povremeni stanovnik otoka Vira dr. sc. Tihomir Jukić.

Dr. sc. Jukić ima obiteljsku kuću u virskom naselju Radnjača, diplomirani je inženjer arhitekture i urbanist, profesor emeritus, koji je tijekom 2012. i 2013. organizirao prvu urbanističku radionicu i izložbe o Viru te bio panelist na konferenciji Večernjeg lista „Turizam i urbanizam“ koja se 2019. održala u rezidencijalnoj Villi Lanterni.

Profesor Jukić je Nagradu Grada Zagreba dobio za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu te promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete i kulture.

„Jedan je od najangažiranijih i najcjenjenijih hrvatskih urbanista“, piše u obrazloženju žirija koji je odlučivao o Nagradi za profesora Jukića, objašnjavajući kako „njegovo dugogodišnje bavljenje urbanim preobrazbama i transformacijama gradova, kao i sva provedena istraživanja na tu temu, potaknuli su zalaganje za pokretanje cjelovitog interdisciplinarnog pristupa URBANE OBNOVE Povijesne urbane cjeline grada Zagreba“.

Tako je i istoimena publikacija koju je izradio s kolegicama s Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta (AF) u Zagrebu, navodi se dalje, približila „proces cjelovite urbane obnove povijesnog gradskog središta svim strukama“.

– Bez lažne skromnosti moram priznati da mi je drago svako priznanje ili nagrada, a posebice kada ta nagrada dolazi iz grada u kojemu  živim i već više desetljeća radim i stvaram. Nagrada je u stvari priznanje za moj cjelokupni rad, kako znanstveno-nastavni, tako i stručni, kao i za dosljednost u zalaganju za kvalitetnije planiranje prostora – kaže profesor Jukić.

Zato je Nagrada grada Zagreba za 2024. bila vezana na projekte urbane obnove Zagreba, odnosno doprinos profesora Jukića u suvremenom, stručnom i racionalnom pristupu u planiranju prostora, poboljšanju zakonske regulative te podizanju standarda edukacije mladih arhitekata i budućih urbanista u skladu sa suvremenim pristupima i postupcima u planiranju prostora. No dio te priče svakako su i otoci, a posebno otok Vir.

– Tema otočnosti, otoka i njihovog razvoja sve više dobiva na značaju te je postala neizostavna i aktualna tema u okviru nastavnog procesa zagrebačkog AF-a. Otočnost, pitanja zaštite i gospodarskog razvoja otoka postale su osnovom edukacijskih urbanističkih radionica i interdisciplinarnih ljetnih škola.

Kroz interdisciplinarni edukacijski model, s posebnim naglaskom na održivost otoka, postiže se dublje razumijevanje kompleksnih problema i izazova s kojima se oni susreću – objašnjava cijenjeni i nagrađeni zagrebački profesor i urbanist koji je 2012. – kada se Vir percipirao kao „otok slučaj“ i bio predodređen za „zasipanje bombama“ – u Vir doveo desetak profesora arhitekture i više od stotinu studenata AF-a s ciljem ispitivanja mogućnosti sanacije prostora nakon bespravne gradnje te podizanja kvalitete života na otoku.

Daleko od toga kako je Vir bio jedino mjesto u Hrvatskoj pogođeno bespravnom gradnjom. Preciznije je reći kako je otok Vir bio samo kapljica u oceanu hrvatskog građevinskog bespravlja, ali ga je nekadašnji predsjednik Savjeta za prostorno uređenje Vlade RH Jerko Rošin kukavički bio odabrao za idealnu metu te neukusno i verbalno odredio simbolom bespravne gradnje. Općina Vir i tadašnji načelnik Kristijan Kapović tada su povukli prvi potez i obratili se Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a profesor Jukić okrenuo je priču. 

– Tema sanacije prostora nakon provedenog postupka legalizacije bila je zanemarena u samom postupku i pratećoj zakonskoj regulativi, a specifična situacija oko otoka Vira poslužila je za dublje istraživanje i razmatranje praktičnih rješenja za probleme povezane s nelegalnom gradnjom.

Osnovni zadaci i ciljevi bili su istraživanje, preobrazba i unaprjeđenje prostora otoka, kao i istraživanje mogućnosti budućeg razvoja i upotrebe prostora unutar vremenske projekcije od 10 do 15 godina. Bilo je potrebno ponuditi nove koncepte i vizije otoka koji će promijeniti postojeću negativnu sliku o Viru.

Studenti su predložili raznolika inovativna rješenja – dodaje profesor Jukić. Tako je pitanje sanacije bespravne gradnje također postalo ključnom temom 4. Kongresa arhitekata održanog 2013. u Osijeku, a bila je i organizirana velika izložba na kojoj su javnosti predstavljeni rezultati urbanističke radionice. Prethodno je ista „virska izložba“ bila postavljena i u Kneževoj palači u Zadru te predstavljena na otoku Viru i u Zagrebu. O Viru se tada, kada su urbanizam i problem bespravne gradnje u pitanju, prvi put pisalo otvorenije, stručnije i iskrenije.

Desetak godina nakon provedene urbanističke radionice te pet godina od činjenice da je upravo na otoku Viru održana Večernjakova konferencija posvećena turizmu i urbanizmu, i to u društvu nekadašnjeg ministra turizma Garija Cappellija, kao i aktualnog ministra Tončija Glavine, pitanje uspješnosti provedene radionice i stanja na otoku, nameće se samo od sebe.

– Prije desetak godina u situaciji kada na otoku gotovo nije bilo vode i odvodnje, a bujala je bespravna gradnja, bio je to pionirski pothvat. Otvorili smo mnogo tema za poboljšanje, a nadam se kako smo svojim radom upozorili na činjenicu da se legalizacija provodi, ali bez potrebne sanacije.

Otok Vir pokušao je tada napraviti sanaciju u situacijama gdje je ona bila moguća. Također se nadam da smo pridonijeli promjeni mišljenja o otoku Viru i činjenici da od otoka slučaja prerasta u poželjnu održivu destinaciju.

Napredak je velik, no još je puno mogućnosti za unaprjeđenje sadašnje situacije, prvenstveno na promišljanju središta Vira, prometnog povezivanja, turističke nosivosti i održivosti prostora. Za budućnost Vira izrazito je važno usklađenje tri glavna segmenta, a to su društvena, ekonomska  i ekološka održivost – zaključuje profesor Jukić čija je urbanistička radionica „Istraživanje, preobrazba i sanacija otoka Vira“ dobila posebno strukovno priznanje i bila temom konferencije ARTUR – arhitektura i turizam.

Upravo je ta urbanistička radionica o Viru te činjenica da se otok otad počeo gledati s novim dioptrijskim lećama, posredno uvjetovala dolazak četrdesetak hrvatskih arhitekata na otok Vir u travnju prošle godine. Jedan od najintrigantnijih otoka u Hrvatskoj i šampion turizma od prije četiri godine, bio je pravi mamac za arhitekte od kojih je većina prvi put došla u Vir. Zasluge profesora Jukića za rađanje takvog interesa bile su nedvojbene.   


Reci što misliš!