Događaji

Zdravlje

Korak od 1000 milja: Zadarska opća bolnica dobila linearni akcelerator

Korak od 1000 milja: Zadarska opća bolnica dobila linearni akcelerator
OB Zadar

U zadarsku bolnicu dopremljen dugoiščekivani uređaj, pomoći će onkološkim pacijentima.

Težak 5,5 tona, u dijelovima je, pomoću krana, spušten u desetometarski bunker, a ovaj tjedan će biti pozicioniran na temeljnoj ploči. Uz aparat je isporučen i dio programa, pa se usporedo s tom fazom radova održava i edukacija fizičara početa još u ožujku.

“To je uistinu velik dan za našu bolnicu, za naš grad i županiju i za sve onkološke bolesnike koji gravitiraju našoj ustanovi. Ugovor o javnoj nabavi 21 akceleratora za pet kliničko-bolničkih centara i zadarsku Opću bolnicu potpisan je 29. siječnja u Ministarstvu zdravstva”, komentirao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

Nakon potpisivanja ugovora počelo je uređenje bunkera, postavljene su instalacije za hlađenje uređaja i svih prostorija, postavljena su vrata bunkera i temeljna ploča za akcelerator.

“Opća bolnica Zadar prva je od ukupno šest bolnica, koliko ih je ugovorom obuhvaćeno, koja je osigurala uvjete za primitak linearnog akceleratora”, dodao je Čulina.

Napomenuo je da će prvi onkološki pacijenti biti podvrgnuti zračenju u Općoj bolnici Zadar potkraj ove godine.

"Danas sve ima smisla! Svaki sastanak i razgovor, svaka humanitarna akcija, čitavo političko djelovanje… Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos nabavci linearnog akceleratora, ponosan na sve moje suradnike i prijatelje u Ligi protiv raka, sve one koji su uz Ligu darovali svoje vrijeme, trud, kreativnost za ozdravljenje drugih. Hvala Vladi RH, čestitke upravi i kolegama liječnicima u našoj bolnici.

Hvala i medijima koji su se aktivno uključili i posebnim kampanjama podizali svijest o važnosti nabavke ključnog medicinskog uređaja. Ovo je rezultat upornosti i zadarskog zajedništva! Jedina opća bolnica u Hrvatskoj, jedina koja nije klinička bolnica, ZADARSKA bolnica, ima uređaj koji će promijeniti i spašavati živote naših sugrađana oboljelih od malignih bolesti." izjavio je gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar Branko Dukić, dodao je kako je Liga protiv raka ispunila svoj glavni cilj te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.


Reci što misliš!