Događaji

25. svibnja

HU Adonis i JVP Grada Zadra organiziraju projekt "I mi možemo biti vatrogasci"

HU Adonis i JVP Grada Zadra organiziraju projekt
JVP Sisak

Humanitarna udruga „Adonis“ za djecu s poteškoćama u razvoju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zadra organizira projekt "I mi možemo biti vatrogasci" u petak, 24. svibnja 2024 s početkom u 17.30 minuta u krugu JVP Grada Zadra (Put Murvice 24).

U suradnji sa JVP Zadra organiziramo projekt te će se u službenom dijelu djeca educirati kako reagirati i gasiti požar u kućanstvu, upoznat će se sa vatrogasnim vozilima i njihovim mogućnostima te će aktivno sudjelovati u gašenju požara vatrogasnim aparatima uz pomoć vatrogasaca i imati priliku gledati simulaciju gašenja požara vodom i pjenom.

Uz sve navedeno će imati kratku obuku spašavanja iz dubina i sa visina te ostale atraktivne vještine i pomagala kojima se služe vatrogasci prilikom intervencija. 

Poslije službenog, a nadasve edukativnog dijela očekujte sportsko zabavni dio za kraj. Pripemili smo malo natjecanje metalnim brentačama i D-mlaznicama. 

Udruga se financira članarinama te donacijama, račun otvoren u Erste&Steiermarkische Bank d.d., IBAN: HR1724020061101141976 

Humanitarna udruga „Adonis“ za djecu s poteškoćama u razvoju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi  ima sjedište u Zagreba, ali njohovo djelovanje vezano je za cijelu Hrvatsku.

Projekti na kojima radimo namijenjeni su svoj djeci i mladima s bilo kojim oblikom poteškoća poput: cerebralne paralize, autizma, Downovog sindroma, intelektualnih te tjelesnih teškoća. Također i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Naši ciljevi su organizirati konkretne sadržaje za njih kako bi im pomogli da usvoje nove vještine i određene kompetencije za lakšu integraciju u društvo. Svjesni smo da je važna jača edukacija i senzibilizacija lokalne zajednice te šire javnosti te to radimo kroz različite projekte, ciljane promotivne aktivnosti te sportsko-zabavne susrete.

Bitno nam je doprijeti do današnje djece i mladih kako bi ih senzibilizirali da prihvaćaju razlike, stvaraju tolerantnije okruženje te im pomogli pri stjecanju novih pozitivnih vrijednosti.

U nastavku ćemo navesti neke od projekata na kojima smo radili ili trenutno radimo, poručuje predsjednica HU Adonis, Ina Barić Požnjak.

"I MI MOŽEMO BITI VATROGASCI"

Prvi takav projekt održali smo u Splitu u suradnji s JVP Split. Odaziv i zainteresiranost je bio velik. Čak 114 djece iz 10 udruga i dječjeg doma Maestral naučili su kako rukovati vatrogasnim aparatima i dekom, kako postupati u slučaju požara i na kraju se dobro zabavili s dva natjecanja. Takav projekt smo održali i u suradnji s JVP Sisak i DVD Mladost Novo selo 20. Listopada 2023 gdje je sudjelovalo 129 korisnika.

Dalje taj projekt mislimo održati u Zagrebu i Zadru.

"LJETNI DANI MLADIH DOWNIĆA"

Projekt Ljetni dani mladih Downića ove godine po prvi put je postao međunarodni projekt (uključene tri države). 2022. godine je bio u organizaciji naše predsjednice, dok 2023. godine organizaciju je preuzela naša Udruga. Projekt traje tri dana.

Obuhvatili smo nekoliko gradova Splitsko dalmatinske županije koje posjećujemo kroz projekt.

Na projektu 2024 sudjeluju uz stanovnike RH (minimalno 7 županija) i Slovenija,Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Organizirane su različite radionice i aktivnosti kojima stječu nove vještine te međusobno se druže te projekt završava velikom modnom revijom.

Možete ga pronaći na internetu pod nazivom Ljetni dani mladih downića i pod nazivom 2. Ljetna škola mladih downića jer su novine tako zabilježile i HRT.

SLIKOVNICA

Tema slikovnice je prilagođena djeci s poteškoćama u razvoju koji su ujedno i glavni likovi slikovnice. Ana je djevojčica u kolicima, dječak Luka ima autizam, a Marko je dječak s downovim sindromom. Nadamo se da će čitatelji vjerno pratiti avanture naših junaka i u budućnosti.  U prvih mjesec dana prva naklada od 1000 komada je otišla te smo morali napraviti dotisak.

Kroz slikovnicu imamo mogućnost pružiti prostor za marketing.

„OSJETIMO SMIJEHOM“

Projekt za gluhe i nagluhe osobe održali smo u Sisačko-Moslavačkoj županiji te  je sudjelovala i Zagrebačka županije pod nazivom Osjetimo smijehom. Projekt se održao u Sisku 10. Studenog 2023.  Nastupali su izvođaći Lineup studija Vlatko Štampar i Goran Vugrinec a njihove šale suprevodili službeni prevoditelji hrvatskog znakovnog jezika.  To je prvi takav projekt u Hrvatskoj.

REGISTAR „PRUŽIMO ŠANSU“

Najveći projekt na kojem radimo jest veliki registar u kojem imamo 3 strukture članova; mlade s poteškoćama u razvoju, mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te poslodavci. Krajnji cilj registra je pomoći lakšoj integraciji u svakodnevicu, pronaći im odgovarajući posao te osvijestiti i potaknuti poslodavce da im daju priliku za rad.

Svi dosadašnji realizirani projekti su medijski popraćeni od strane lokalnih medija te državnih televizija.

Nadamo se da smo Vam uspjeli približiti naše projekte te da Vam dali poticaj da se uključite i pomognete temeljnom radu Udruge i daljnjoj realizaciji projekata.

Unaprijed se zahvaljujemo na Vašem trudu i nadamo se pozitivnom odgovoru.


Reci što misliš!