Događaji

Izlaganje i izložba

Maja Grgurić Srzentić i Marko Lorenzo Blaslov predstavljaju zanimljiv projekt u Bjelovaru

Maja Grgurić Srzentić i Marko Lorenzo Blaslov predstavljaju zanimljiv projekt u Bjelovaru

Arheologinja Maja Grgurić-Srzentić s Odjela za arheologiju zadarskog Sveučilišta i zadarski fotograf Marko Lorenzo Blaslov iz Zadra javnosti predstavljaju zanimljiv projekt “Blago Velebita”. Izlaganje i izložba fotografija održat će se u petak 17. svibnja u Bjelovaru na festivalu „Brdo knjiga“ u Samoboru.

Naziv predavanja “Blago Velebita” svatko će interpretirati na svoj način, ali ''čoban uvijek na isti''.

O kakvom blagu je riječ ispričati će arheologinja Maja Grgurić Srzentić i fotograf Marko Lorenzo Blaslov na festivalu „Brdo knjiga“ u Samoboru. Maja je kao asistentica zaposlena na Odjelu za areologiju Sveučilišta u Zadru. Specijalizirana na području zooarheologije, odnosno obrade osteoloških ostataka životinja iz arheološkog konteksta, područje njenog interesa uključuje i odnos čovjeka i životinje u prošlosti. U tu svrhu, kao komparativnu komponentu svojih znanstvenih istraživanja s vremenom uključuje i etnografske podatke geografskog područja kojim se bavi. Kao strastvena planinarka poseban interes stavlja na Velebit i današnje preostale pastire koji još uvijek prakticiraju transhumantni način stočarenja.

U tom kontekstu rodila se ideja za pokretanje projekta koji će financijski podržati arheološka i etnografska istraživanja na području južnog Velebita. S osvojenom stipendijom američke udruge „The Explorers Club“ ta je ideja u potpunosti i ostvarena u proteklih godinu dana. U sklopu projekta „Tracking the mountain herders back to prehistory“ od svibnja 2023. godine istražene su dvije pećine na Velebitu u kojima je potvrđena prisutnost stočarske tradicije od najmanje 6500 godina. Arheološka istraživanja paralelno su pratila i etnografska u vidu razgovora s lokalnim stanovništvom u blizini spomenutih lokaliteta koje se i danas bavi stočarenjem, a čuva bogata sjećanja o tradiciji prošlih vremena. Nije na odmet napomenuti i to da je s transhumancom Hrvatska od prosinca 2023. godine upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Čitava priča zaokružena je dokumentarnim fotografijama Marka Lorenza Blaslova koji se pokazao kao ključna komponenta priče o velebitskim pastirima koji drže tisućljetnu tradiciju koja polako nestaje pred našim očima.

Markova strast je dokumentiranje autentičnih priča najčešće vezanih za očuvanje prirode i kulturne baštine. Autor je više samostalnih izložba, njegovi radovi krase brojne publikacije, a redovito surađuje i s Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode diljem Hrvatske.

Priču koja traje posljednjih godinu dana prepoznali su i organizatori festivala „Brdo knjiga“ u Samoboru, inače festivalu koji okuplja zaljubljenike u knjige i planine. Predavanje „Blago Velebita“ na rasporedu je ovaj petak, 17. svibnja, u 19:30 sati u Velikoj dvorani „Bunkera“, a uz predavanje će biti predstavljena i izložba fotografija nastalih tijekom trajanja projekta.


Reci što misliš!