Događaji

ponedjeljak, 22. travnja

Ovogodišnji "Eko dani" Prirodoslovno grafičke škole posvećeni su vodi

Ovogodišnji

Eko dani, ekološko - edukativna manifestacija učenika i nastavnika Prirodoslovno grafičke škole održat će se u ponedjeljak, 22. travnja 2024., s početkom u 9.30 sati. Tema ovogodišnjih »Eko dana«, pod nazivom »Biografija vode«, posvećena je vodi.

VODA - osebujan kemijski spoj, naizgled obična tvar koja pred znanost i dan-danas postavlja duboke izazove. Voda nas ne prestaje zadivljivati - od prapočetaka do danas.

Njezina nevjerojatna svojstva definiraju sve što živi na svijetu, no ipak je ne razumijemo dovoljno. Tajanstvena svojstva vode stoljećima zbunjuju znanstvenike iz cijelog svijeta. Tako su nastale brojne znanstvene škole, ali i prijepori u znanstvenoj zajednici. Bez ove iznimne molekule nitko od nas ne bi ni postojao. Ima apsolutno jedinstvena svojstva koja podržavaju život, a koja zbunjuju znanstvenike desetljećima.

U sklopu ovogodišnjih »Eko dana« organizirat ćemo sljedeće aktivnosti:

ba361f4261e7d6bf7c0e0a100c4abad4.jpg?ran»Drvo nade« (sadnja stabla) -Stabla su neodvojivo povezana s vodom i bitan su čimbenik u njezinu kruženju; stabla imaju veliku ulogu u ekosustavima, između ostalog smanjuju rizik od erozije tla te sprječavaju bujice i poplave tako što usporavaju protok vode i drže tlo na mjestu; ona reguliraju količinu vode u tlu što pozitivno utječe na vodne resurse i hidroenergetski sustav.

Pogodi što sam - u ovoj radionici učenici će prepoznavati i određivati nazive zadanih školjkaša i morskih puževa pomoću slika organizama; radionica je predviđena za različite uzraste od 1. do 8. razreda osnovnih škola; za pojedine uzraste radionice će biti prilagođene njihovoj dobi

Gustoća vode - radionica u kojoj se govori o gustoći vode – jeste li se ikad zapitali kako ribe prežive u zaleđenom jezeru i zašto nam je lakše plivati u moru nego u jezeru? zašto se voda sporo zagrijava i sporo hladi? – su pitanja su koju postavljaju voditeljice ove radionice.

Spasi morsko dno – ekološko umjetnička radionica u kojoj će posjetitelji imati priliku udahnuti novi život otpadu s dna mora.

Voda - »plavo zlato« (edukativna izložba) – učenici će istraživati različitu ekološku ulogu vode i na osnovi toga izraditi nekoliko plakata (postera); sve će biti popraćeno praktičnim radionicama.

Radionice (kemija, fizika, biologija) - ove radionice su predviđene samo za učenike 8. razreda osnovne škole; u njima će se raditi istraživački pokusi koji imaju veze s vodom kao najava novog programa Prirodoslovne gimnazije.

Akcija čišćenja školskog okoliša - u akciji čišćenja učenici i nastavnici očistit će okoliš škole i urediti školski vrt te okopati voćke koje smo tamo posadili u nekim od prijašnjih akcija sadnji stabala.

Predavanje o vodi – prof. Elizabeta Dorkin Milković održat će zanimljivo predavanje o vodi.

Eko basket – košarkaški turnir

Eko kviz


Reci što misliš!