Događaji

vrijedna 92 tisuće eura

U Općoj bolnici Zadar montirana 4,5 tone teška zaštitna vrata bunkera linearnog akceleratora

U Općoj bolnici Zadar montirana 4,5 tone teška zaštitna vrata bunkera linearnog akceleratora
OB Zadar

Korak po korak, linearni akcelerator sve je bliže Zadru. Trenutno je u Nizozemskoj, spreman je za isporuku i u jako skoro vrijeme krenut će put Donatovog grada.

U bunkeru Opće bolnice Zadar, gdje će akcelerator biti smješten, užurbano se radi na uređenju.

Početkom travnja odrađena je instalacija temeljnog okvira, a sada su stigla i zaštitna vrata za bunker. Riječ je o kliznim elektromotornim vratima sa zaštitom od ionizirajućeg zračenja energije do 15Mev i brzine doze do 2400 MU/min.

Dimenzije vrata su 128×218 cm, a teška su 4,5 tone. Izrađena su u višestrukim slojevima čelika, olova, boriranog polietilena te posjeduju patentirani sustav protoka zraka koji dovodi svježi zrak u bunker.

Tako se potiskuje onečišćeni/ionizirani zrak koji bi se skupio ispred vrata u svrhu sprječavanja kontaminacije od ionizirajućeg zraka. Vrata osiguravaju najviši sustav sigurnosti za djelatnike i pacijente u svim predviđenim situacijama.

Vrata nisu samo fizički teška, već i financijski. 91.900,00 eura njihova je vrijednost. Isporučila ih je i instalirala tvrtka Eurokontakt Simteh d.o.o. Riječ je o domaćoj, hrvatskoj firmi koja se, u suradnji s renomiranim svjetskim brendovima, specijalizirala za pružanje rješenja zaštite od zračenja.

Postavljanje vrata znači i prelazak na sljedeću fazu. Završava se unutarnje uređenje bunkera i tada slijedi postavljanje instalacija za grijanje i hlađenje. Potom preostaje sama instalacija linearnog akceleratora. Očekuje se to u prvoj polovici svibnja 2024.godine.

Bit će to, bez sumnje, jedan od značajnijih dana ne samo za onkološke pacijente, već za Zadar, Zadarsku županiju i naše zdravstvo u cjelini.


Reci što misliš!