Događaji

bit će zbrinuta

U Vukšiću pronađena ranjena sova Ušara

U  Vukšiću pronađena ranjena sova Ušara
Marko Ledenko

Željko Gladović - Kujica pronašao je u skladištu bivše PZ Vukšić ranjenu sovu Ušaru. Sova se nalazi u jako lošem stanju jer nema jednog oka i desno krilo joj je ozlijeđeno.

Po riječima i svjedočenju Željka Gladovića on pretpostavlja da je sova  u svom letu udarila u kamion ili osobni automobil te u tom žestokom udaru teško se ozlijedila.

Nakon toga ipak je sletjela  u skladište bivše PZ Vukšić,  gdje je Željko pronašao i zbrinuo je u svojoj kući. Željko je sovu nahranio vodi brigu o njoj, dok je ne preda djelatnicima Parka prirode Vransko jezero. 

Sova Ušara Ozlijeđena sova ušara iz Vukšića

Željko je izvijestio  djelatnike Parka prirode Vransko jezero,  oni će doći u ponedjeljak preuzeti sovu u Vukšiću i predati je u Sokolarski centar u Šibensku Dubravu. 

Ušara je najveća je europska sova visine tijela oko 70 cm, s rasponom krila 160-190 cm. Ima karakteristične narančaste oči i na glavi su joj istaknuti pernati čuperci nalik ušima po čemu je i dobila ime.

Ušara (kao i sve druge sove) ima jednu zanimljivu prilagodbu, a to je da leti nečujno.  Ušara ima svoje stanište u povijesnoj Vukšićkoj Gradini, koje je otkrio ljubitelj prirode Ante Mikulić prije deset godina. 

 


Reci što misliš!