Događaji

kohezijski fond

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ je pri kraju

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ je pri kraju
Vedrana Čude

U sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ koji je od iznimnog značaja za Zadarsku županiju, jučer smo posjetili gradilište u Vrsima koje je u punom zamahu.

Realizacija projekta aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi se provodi od 2019. godine. Projekt je sufinanciran od strane EU Kohezijskog fonda te će omogućiti spoj na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu za više od 80 % objekata na području grada Nina, općine Privlaka i općine Vrsi.    

Tijekom našeg posjeta gradilištu, pridružili su nam se inženjer tvrtke Vodovod Vir Ivan Magaš, direktor tvrtke Vodovod Vir Hrvoje Bašić te predstavnik općine Vrsi Marko Rončević.

Inženjer Ivan Magaš navodi sljedeće:

„Projekt koji se privodi kraju sastoji se od preko 100 km kanalizacijskih cijevi i sanacije 32 km vodovodnih cijevi te 34 crpne stanice. Nadamo se da će uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji se nalazi na području Grgur između Nina i Privlake, započeti s pokusnim radom u 8. ili 9. mjesecu. Također, počeli smo zaprimati zahtjeve za priključenje od stanovnika i očekujemo između 5 i 6 tisuća priključaka.

Preostalo je manje od kilometra kanalizacijskog cjevovoda za izgradnju te kroz 2 mjeseca očekujemo dobivanje prvih uporabnih dozvola za sustav.“

O samom izgledu realizacije projekta više nam je rekao Hrvoje Bašić, direktor tvrtke Vodovod Vir:

„Došli smo na sam kraj projekta, negdje smo na 98 % realizacije projekta i krajem kolovoza, odnosno početkom rujna, očekujemo početak rada sustava. U realizaciji ovoga projekta imali smo razne izazove, kao što je COVID i povećanje cijena te uzdrmano tržište materijala, ali svi izazovi su uspješno svladani.“

Za kraj nam je predstavnik općine Vrsi, Marko Rončević govorio o benefitima i značaju ovog projekta za općinu Vrsi:

„Predstavlja veliki napredak mjesta s ekološke strane jer će uz pomoć pročišćivača voda biti čista i ekološki prihvatljiva. Također su velikim dijelom zamijenjene stare vodovodne cijevi koje su stvarale probleme. Pozivamo mještane koji nisu da podnesu zahtjev za priključak. Većim dijelom ulice su asfaltirane i sve se privodi kraju.“

Projekt se bliži završetku, što će rezultirati unaprjeđenjem sustava odvodnje i smanjenjem regionalnih razlika u Hrvatskoj.

Projekt u svom čitavom opsegu obuhvaća izgradnju 104 km kanalizacijske mreže i 34 crpne stanice, 31.6 km sanacije vodovoda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja pročišćavanja kapaciteta 26 000 ES s novim podmorskim ispustom dužine 4,4 km, kao i nabavu opreme za održavanje sustava.

Ukupna procijenjena vrijednost veća je od 53,824 milijuna eura bez PDV-a, od čega EU osigurava 71.57 % iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Ostatak u najvećem obujmu sufinanciraju Hrvatske vode (10,71 %), potom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (10,71 %), a ostatak tri jedinice lokalne samouprave, odnosno partneri u projektu  – Grad Nin, Općina Privlaka i Vrsi.

Za više informacija o samom projektu posjetite web stranicu: www.vodovod-vir.hr.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 


Reci što misliš!