Događaji

EU-CONEXUS

Odabrani finalisti školskog natjecanja “think smart, create green"

Odabrani finalisti školskog natjecanja “think smart, create green
UNIZD

Na Sveučilištu u Zadru danas su odabrani finalisti EU-CONEXUS međunarodnog školskog natjecanja “think smart, create green”, na kojemu učenici u dvije kategorije, od 12 do 15 i od 15 do 18 godina, promišljaju o održivom razvoju obalnih područja.

U konkurenciji mlađih učenika natjecala su se dva tima OŠ Šime Budinića pod mentorstvom profesorice Anite Mustać. Prvi tim ponudio je rješenja za smanjenje upotrebe korištene plastike te izradu različitih korisnik predmeta, a drugi je koristeći reciklirane materijale napravio robotsku ruku, popularizirajući u svojoj školi STEM područja znanosti i potičući svoje kolege na odgovorno ponašanja. Stručni žiri njihov je rad proglasio pobjedničkim.

U starijoj konkurenciji pobijedile su učenice Medicinske škole Ante Kuzmanića, koje su sa svojom mentoricom osmislile projekt „4c Collect cut connect and create“. Njime su osmislile ponovnu upotrebu stare odjeće, odnosno njezino prekrajanje i na kraju šivanja prekrivača, koje su donirale štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru.  Pohvaljen je i tim Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koji je u cilju smanjenja ili ukidanja prometa na Poluotoku predložio više lokacija za prijevoz morem u središte grada. Uz postojeće barkajole na Đigi građani i posjetitelji mogli bi koristiti veze kod Marexa, Uskoka i Yachtinga.

Nacionalni pobjednici predstavit će svoja rješenja međunarodnom povjerenstvu, koje će izabrati po tri najbolja projekta u svakoj dobnoj skupini te ih nagraditi vrijednim nagradama u rasponu od 500 do 1.000 eura.

Sva izlaganja učenici su imali na engleskom jeziku, što također zaslužuje posebnu pohvalu.


Reci što misliš!