Predzadnji dan 8. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Posjetitelje oduševio brudet od 'mišane ribe' chefa Bruna Kalmete
Prolazi peti, pretposljednji dan ovogodišnje zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala. I dalje prolazi u znaku dobre hrane, manjih i većih zalogaja od morskih namirnica iz mora oko Zadra.
Cromarisov Sushi Corner na kojem su Zagrepčanin Mladen Križanović i Zadranin Ivan Bašić, stalno izbacuje japanske zalogaje, a dobar riblji fast food, ili street food, svejedno, stiže i s Picnicovog food trucka i s pulta puntamiškog Burgers & More.
Ipak, zvijezda dana bio je mladi chef restorana Karma u Arbanasima, Bruno Kalmeta, koji je kuhao svoj specijalitet – možda i najpopularnije riblje jelo dalmatinske gastro baštine – brudet.
Tradicionalni brudet od 'mišane ribe' chef Bruno je sastavio od grdobine, kornatske hame i kozica te digao na višu razinu svojim originalnim začinima i mekanom, grilanom palentom skuhanom u temeljcu od škampa. 'Sirotinjska', bezlična palenta tako je dobila u ovom jelu novo lice i novu vrijednost. Nije ni čudo da je u samo sat i pol planulo oko 80 Kalmetinih tanjura.
I
u ponedjeljak i u utorak 8. TS&WF pridružili su se njegovi
'stari', zapravo mladi suradnici, učenici Hotelijersko-turističke
i ugostiteljske škole u Zadru.
Festival se nastavlja s Paint & Wine radionicom u izvedbi
Udruge Re-kreativci te popodnevnom vinskom radionicom „Think
Pink“ – upoznavanje s mladim rose vinima Zadarske županije – koju
će voditi Ivan Stiblik, osnivač Zadar Wine Festivala.
U srijedu, zadnjeg dana Festivala iz Mirlović zagore kod Šibenika
i popularne Konobe Kampanelo na festivalski Chef's Table stiže
još jedan mladi, ali već nadaleko poznati chef - Mate Sučić.
Posjetiteljima Festivala pripremit će svoje autorsko jelo:
arancine od sipe s espumom od krumpira i šparogama.
Tog zadnjeg festivalskog dana Zadrani će navečer moći uživati u
koncertu Natali Dizdar jednako onako kao što su svih festivalskih
dana uživali u sjajnim i originalnim delikatesama inspiriranim
mediteranskom i japanskom tradicijom, ali i svjetskim modernijim
gastronomskim trendovima.
Izdvojeno
-
Američki predsjednik Joe Biden se u utorak posljednji put obratio svjetskim vođama u Ujedinjenim narodima, izjavivši da je ruski rat u Ukrajini podbacio te da je diplomatsko rješenje između Izraela i libanonske milicije Hezbolah i dalje moguće.
-
Ako imate problema sa zatvorom i nadutosti, možda niste znali da voće može biti odličan saveznik u rješavanju ovih zdravstvenih problema.
-
Tri od pet profesionalnih vozača teretnih vozila svakodnevno koriste mobitel tijekom vožnje, najčešće za telefonske razgovore, no jedna četvrtina njih koristi ga za surfanje po društvenim mrežama, pokazali su rezultati online istraživanja udruge profesionalnih vozača Convoy.
-
Hrvatska ima više od 32.600 umirovljenika koji rade na pola radnog vremena. Porast je to od 5.300 zaposlenih u odnosu na početak ove godine. Najviše građana u mirovini radi u trgovinama, gdje su i najtraženiji.
Reci što misliš!