Događaji

studio 4

Hrvatska ne može zaustaviti rast inflacije

Hrvatska ne može zaustaviti rast inflacije
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska, unatoč rastu BDP-a, plaća i mirovina, i dalje ne može zaustaviti porast inflacije, koja iznosi 4,1%, što nas svrstava u sam vrh kada je riječ o inflatornom udaru u zemljama Europske unije.

Istodobno, globalno su porasle cijene hrane, posebno mesa, i košarica prosječnog potrošača u Hrvatskoj opet je poskupjela u odnosu na ožujak prošle godine. O tome je u HTV-ovu Studiju 4 govorio Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

- U ovom slučaju najvjerojatnije je riječ o tome da je, pogotovo u mesnom sektoru na svjetskom tržištu, došlo do pada proizvodnje mesa, a što se tiče žitarica, odnosno ulja biljnih, došlo je do laganog rasta i tržište je automatski reagiralo na takav način, istaknuo je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Jakopović je podsjetio da proizvođači nisu samo u Europi.

- Veliki proizvođači u Južnoj Americi, Sjevernoj Americi, pa dijelom i Australija i Novi Zeland globalno utječu na to i samim time ne samo oni kao veliki kreatori svjetske proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, odnosno proizvoda za ljudsku i životinjsku upotrebu, nego sve više moramo gledati na klimatske promjene koje utječu na pad proizvodnje pojedinih biljaka prije svega, rekao je. 


Reci što misliš!