Događaji

hvalevrijedna inicijativa

Hrvatski savez slijepih educira videće pratitelje

Hrvatski savez slijepih educira videće pratitelje
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatski savez slijepih osmislio je licenciranu edukaciju za videće pratitelje osoba s oštećenjem vida čiji je cilj osigurati odgovarajuću kvalitetnu i stručnu podršku osobama s oštećenjem vida.

Riječ je o jedinoj edukaciji licenciranoj od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te je uvrštena u programe stručnog usavršavanja, priopćio je Hrvatski savez slijepih (HSS).

Stupanjem na snagu Zakona o osobnoj asistenciji osobama s oštećenjem vida po prvi put je omogućeno da usluga osobne asistencije koju pruža videći pratitelj bude pravo, a ne samo mogućnost. Radi se o najvažnijoj socijalnoj usluzi koja im omogućava samostalniji, kvalitetniji i sadržajniji život, te lakše uključivanje u društvo, ističe savez.

S obzirom da je riječ o specifičnoj usluzi koja se u mnogim segmentima razlikuje od klasične osobne asistencije, ali i zbog nedostatka stručne literature i verificiranih programa za stjecanje specifičnih znanja i vještina za pružanje usluge videćeg pratitelja, HSS je osmislio program edukacije "Primjereni kontakt, komunikacija i vođenje osoba s oštećenjem vida - videći pratitelj" namijenjen videćim pratiteljima.

Cilj je osigurati kvalitetnu uslugu osobne asistencije koju pruža videći pratitelj uvažavajući interese, potrebe i mogućnosti osobe s oštećenjem vida.

Kroz edukaciju polaznici usvajaju znanja o oštećenju vida te pravilnom pristupu i vođenju osobe s oštećenjem vida, ulozi videćeg pratitelja te o pravima i mogućnostima koja ostvaruju osobe s oštećenjem vida, pojasnila je  izvršna direktorica saveza Andreja Veljača,

Polaznici bi po završetku edukacije trebali biti u stanju razumjeti specifičnosti funkcioniranja i utjecaja oštećenja vida na svakodnevni život i kretanje osoba s oštećenjem vida, pružiti im primjerenu razinu podrške na način koji ne ugrožava njihovu samostalnost i neovisnost te izvoditi aktivnosti pratnje na primjeren i siguran način.

Također, bit će u stanju informirati i podržati osobe s oštećenjem vida u ostvarenju njihovih prava i mogućnosti te ih informirati o tiflotehničkim pomagalima i pružiti osnovnu podršku pri rukovanju s istima.

Licencirana edukacija u trajanju od 25 školskih sati provodi se za sve zainteresirane videće pratitelje. Polaznici po završetku edukacije dobivaju certifikat koji im omogućuje pružanje usluge osobne asistencije sukladno zakonom propisanim uvjetima.  


Reci što misliš!