Događaji

30 gradova za 1 cilj

Zadar i Benkovac u ovogodišnjem izdanju projekta "Od izvora do mora"

Zadar i Benkovac u ovogodišnjem izdanju projekta

U ovogodišnjem izdanju ekološkoga projekta Od izvora do mora koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova sudjelovat će 30 gradova.

U kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) sudjeluju: Benkovac, Otočac, Pakrac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar).

U kategoriji srednjih gradova (od 10 do 35 tisuća stanovnika) sudjeluju: Virovitica, Čakovec, Daruvar, Vinkovci, Duga Resa, Zaprešić, Labin i Rovinj – Rovigno.

U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove godine sudjeluju gradovi: Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, cilj projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka. Stoga su pravo sudjelovanja na natječaju, koji je trajao mjesec dana (od 15. veljače do 15. ožujka), imali svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada. Obveza gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Na prošlogodišnji natječaj projekta Od izvora do mora prijavilo se 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili. Najuspješniji gradovi bili su Varaždin, Lipik i Vinkovci.  

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. 

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u potrošačkoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva potrošačka ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati, što je u Hrvatskoj već ostvareno. U proteklim godinama samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce. 

Coca-Cola HBC je u prosincu 2023. godine ponovno proglašena vodećim svjetskim proizvođačem pića u održivom poslovanju prema Dow-Jonesovom indeksu održivosti (DJSI) za 2023. godinu, jednom od vodećih svjetskih pokazatelja održivosti. Ovo je sedmi put da je Coca-Cola HBC ocijenjena kao vodeći svjetski proizvođač pića u održivom poslovanju, a trinaestu je godinu zaredom među trima vodećim tvrtkama. Vijest je nedavno objavila i agencija za kreditni rejting S&P (Standard & Poor's ) u svom Godišnjaku ocjena u području održivosti - The S&P Global Sustainability Yearbook 2024 - potvrđujući time vodeći položaj tvrtke u industriji pića na svjetskoj razini. Postignuti rezultati Coca-Colu HBC svrstavaju u vodećih 1% od 9400 tvrtki u 62 industrije. Tvrtka je uvrštena na ljestvicu poretka organizacije CDP pod nazivom Supplier Engagement Leaderboard za 2023. godinu, a također se nalazi na CDP-ovoj A listi zbog svoje predanosti transparentnosti u području klime i vodnog gospodarstva,  čime se pridružila malom broju tvrtki koje je CDP ocijenio dvostrukom ocjenom A. Ova priznanja u skladu su s nezavisnim ocjenama Coca-Cole HBC u okviru drugih uglednih istraživanja i indeksa održivosti, kao što su MSCI ESG, FTSE4Good i FTSE Russell ESG.

 


Reci što misliš!