Događaji

Dani Sveučilišta u Zadru

Milanović: Sveučilišta moraju biti autonomna od svakog interesa

Milanović: Sveučilišta moraju biti autonomna od svakog interesa
UNIZD

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je u Zadru na svečanoj sjednici Senata održanoj u povodu Dana Sveučilišta u Zadru istaknuo da stranačkoj politici nema mjesta na hrvatskim sveučilištima te da ona moraju biti autonomna od svakog interesa.

"Hrvatska sveučilišta plaća i financira država, ali im daje i autonomiju, hrvatski Ustav im to daje. Sveučilište je autonomno od svakog vanjskog utjecaja, financijskog, od posebnih interesa pa i stranačkih interesa", istaknuo je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Na negativne posljedice sprege politike i sveučilišta upozorio je na primjeru američkih sveučilišta na kojima političke stranke aktivno djeluju. "Nema sveučilišta na kojem nema demokratskog i republikanskog kluba, na kojima se ne grade buduće velike karijere ljudi. To je loše i upozorenje za nas kako se trebamo ponašati”, rekao je.  

Milanovića smatra da stranačkim interesima i politici nije mjesto na hrvatskim sveučilištima. "U to vjerujem, tako ću se ponašati, to ću govoriti i to ću propovijedati. Znam da nije sve u znanosti i tehnici, znam da je duhovnost za naš narod važna i svjestan sam okolnosti i da je nacija puno više od zgrada, lukobrana, od klasične tvrde materije, ali isto tako znanost, objektivnost i distanciranost jamče kvalitetu i jamče uspjeh", poručio je Milanović.

Čestitajući Dan Sveučilišta, predsjednik Milanović posebno je čestitao nagrađenima i laureatima te studentima koji na Sveučilištu u Zadru stječu znanje i grade ambicije.

"Bitno je da te ambicije budu zdrave, da kultura bude aspiracijska, da želiš biti bolji i jači od onog s kim se mjeriš, ali isto tako da budeš čovječan i pošten. I da budemo jači kao nacija, otporniji, bogatiji i da dočekamo dan kada europski fondovi više neće biti tema u Hrvatskoj, kao što nisu u Danskoj jer su prebogati za to. Bogatstvo i novac u ovom svijetu jednako je moć i neovisnost“, zaključio je predsjednik Milanović.


Reci što misliš!