Događaji

radio zadar istražio

Treba li u Hrvatskoj ponovno uvesti obvezni vojni rok?

Treba li u Hrvatskoj ponovno uvesti obvezni vojni rok?
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Treba li u Hrvatskoj ponovno uvesti obvezni vojni rok? Ova je obveza u Hrvatskoj zamrznuta 2008. godine, otkad postoji samo dragovoljni vojni rok. Mladi su ljudi uglavnom služili civilni rok, oko 70 posto obveznika, pa je to bio jedan od razloga ukidanja.

U posljednje vrijeme u mnogim se europskim zemljama, zbog sve većih geopolitičkih napetosti, aktualiziralo pitanje vraćanja obveznog vojnog roka. 

Provlači se to pitanje i u hrvatskoj javnosti, pa i nakon svečanosti u Osijeku. Vojnoj službi pridružili su se polaznici 43. i 44. naraštaja koji su vojnu obuku prošli dobrovoljno.

Otkako je obveza vojne obuke u našoj zemlji zamrznuta 2008., godišnje se dragovoljno javljalo i do 1000 ročnika, a posljednjih nekoliko godina zamjetan je pad interesa.

Ministarstvo obrane uskoro bi trebalo u javnost izaći s prijedlogom na ovu temu, a govori se o mogućoj edukaciji od mjesec dana koja bi se uvela nakon srednje škole.

Slušateljice i slušatelji Radio Zadra uglavnom se slažu kako bi bilo korisno da se uvede obvezni vojni rok, ali da ne bude predug. Zamislili su to više kao edukaciju od par mjeseci. 

-Odmah me to asocira na rat. Prije su vojni rok služili mladi služili predugo. Dovoljno je mjesec, dva dana - kaže jedna slušateljica.

-Naravno da treba uvesti obvezni vojni rok. Barem tri mjeseca, da se nauči rukovati oružjem. Tko će nas braniti ako do toga dođe? - komentirao je slušatelj.

Dok te obveze još nema, cilj je privući više dragovoljaca, a to će se pokušati učiniti boljim uvjetima - opremljenosti, smještaja i materijalnih prava.

Na tome se već radi, kaže ministar obrane, a za nekoliko mjeseci cijeli paket popularizacije služenja u Oružanim snagama bit će predstavljen javnosti.


Reci što misliš!