Događaji

Vir održavanje

U Viru će do kraja 2024. biti podignute 52 planirane grobnice, uređen parking i pomoćni objekt

U Viru će do kraja 2024. biti podignute 52 planirane grobnice, uređen parking i pomoćni objekt
Kažimir Škrbić

Nakon godine s tehničkim održavanjem proračuna i bez mogućnosti rada na novim projektima, komunalno poduzeće Vir održavanje na krilima izglasanog proračuna znatno je življe krenulo u 2024.

Ono što je građanima otoka Vira najzanimljivije su planirane investicije ovog komunalnog poduzeća, u prvom redu modernizacija i podizanje nove javne rasvjete te izgradnja novih grobnica, parkinga i izgradnja pomoćnog objekta u sklopu virskog groblja.

– Izgradit ćemo novi ured na groblju kako bi naš djelatnik, među ostalim, mogao primati stranke i voditi ukope – kaže direktor Vir održavanja Marko Klanac predstavljajući projekt čija je procijenjena vrijednost 800.000 eura.

Pored izgradnje pomoćnog objekta na groblju, projekt još uključuje podizanje 52 nove grobnice na virskom groblju čime će se zadovoljiti potrebe svih onih koji su ranije podnijeli zahtjeve i onih koji će to napraviti ove godine.

Do kraja 2024. bit će podignute sve planirane grobnice, i to najvjerojatnije već do početka rujna ili listopada. Vir održavanje objavilo je natječaj krajem prošlog tjedna, pa će nakon završetka natječajnog postupka izabrani izvođač početi s radovima.

– Kako Općina Vir ima dovoljno zemljišta, u skoroj budućnosti nećemo imati problem sa širenjem radi podizanja novi grobnica – dodaje zamjenica direktora Miroslava Kapović, uz napomenu kako na virskom groblju, unatoč sve češćim zahtjevima, postoji i dovoljan broj urni. Ovim se projekt kompletnog uređenja starog virskog groblja pokazao kao jedan od komunalno najvažnijih projekata Općine Vir, jer nebrojene su općine i gradovi, poput susjednog Nina, Privlake ili Zadra, kojima podizanje novih grobnica predstavlja problem.

Drugi važan projekt kojega će Vir održavanje raditi ove godine, kao i tijekom šest prethodnih godina, nastavak je radova na modernizaciji i podizanju nove javne rasvjete u ulicama koje je još nemaju. Virsko komunalno poduzeće izradilo je projekt „Tisuću lampi“ i kandidirat će ga za natječajno povlačenje sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Plan je da se otočne ulice i naselja u kojima dosad nije provedena modernizacija javne rasvjete, uključe u ovaj projekt kako bi dobile energetski učinkovitu javnu rasvjetu koja zadovoljava sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i nemaju u sebi opasnih teških metala.

Zbog lakšeg projektnog obuhvata odabrane su trafostanice u Žitnoj, Boboviku, Marini, Slatini, Brdonji, Velikoj Slatini, Pedinki, Torovima i Kozjaku. Projekt je praktički gotov, pa će u veljači kada natječaj bude raspisan, biti poslat u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Bez obzira na rezultat tog natječaja, mi ćemo realizirati ovaj projekt. Pitanje je samo hoćemo li se sufinancirati natječajnim sredstvima, ili ćemo sami financirati i odraditi ovaj projekt. No vjerujem da ćemo dobiti sredstva jer su namijenjena otocima – napominje direktor Klanac. Projekt modernizacije javne rasvjete odradit će se po fazama, a vrijedit će i za sljedeću godinu. Izgradnja nove javne rasvjete, s druge strane, u ovoj godini po planu Vir održavanja uključuje podizanje oko 7.000 metara javne rasvjete.

– Imamo projekt podizanja nove javne rasvjete kojeg ćemo do kraja godine provoditi mjesečnim ritmom i planom, ovisno o vremenskim prilikama i brojnim drugim situacijama koje se događaju na terenu – ističe inženjer Vir održavanja Ivica Pavlović.

Kako je u Straži XVII već napravljena prva faza radova, dok su pri kraju radovi u ulici Straža XXV, prvi mjesec izvođenja projekta donijet će još radove u Straži XXIII, potom Antinu ulicu do Puta Straže, Antinu ulicu do Put Žitne, Laz II (odvojak 11.190 K.Č.), Marova i Put Smratina od Velike Slatine prema ulici Smratina VI.

– Bit će toga još, no zasad toliko možemo najaviti – dodaje inženjer Pavlović. U svakom slučaju, sukladno najvećem i najopsežnijem komunalnom projektu kojega izvodi Vir održavanje, nova javna rasvjeta od 2017. pomalo ulazi u svako virsko naselje. Na „lageru“ je, kažu nam u Vir održavanju, oko 20.000 metara projektirane javne rasvjete koja još nije izvedena, dok su nebrojene ulice u kojima javna rasvjeta, izvedena prije 20 ili 30 godina, zahtijeva potpunu rekonstrukciju.

– Bit će ovo zahtjevna godina, jer ćemo se u 2024. uhvatiti u koštac i s nerazvrstanim cestama. Projektirat ćemo ih i asfaltirati ih u dogovoru s Općinom Vir, odnosno kroz pojačano održavanje – još kaže direktor Klanac. Proračun Općine Vir predvidio je za ovaj projekt 400.000 eura, dok je projekt obnove ceste na Staroj lanterni iz ureda Vir održavanja već otišao na općinsku adresu. Vir održavanje odradit će ove godine, pored redovnih sezonskih poslova, još i sanaciju oštećenih površina na plažama koje su načete s vremenom, ili uslijed vremenskih nepogoda.

SANACIJA U ŽITNOJ, STRAŽI, LOKVINAMA…

Poduzeće Vir održavanje bilo je lani svojevrsna produžena ruka Općine Vir i Županijske uprave za ceste Zadarske županije na projektu sanacije otočnih cestovnih pozicija na kojima se na golemoj površini nakupljala voda. A nije da tih pozicija nije bilo, i to s velikim problemima: Žitna, Straža, Lokvine…

– Bili smo servis, ali smo i odradili posao. Sve je odrađeno po našem projektu, sada je sanirano i na tim mjestima više nema ni kapi vode – napominje zamjenica direktora Miroslava Kapović.
 


Reci što misliš!