Događaji

27. siječnja

Za ovogodišnje Vinkovo u Stankovcima prijavljeno 116 uzoraka vina

Za ovogodišnje Vinkovo u Stankovcima prijavljeno 116 uzoraka vina
Marko Ledenko Mane

Za ovogodišnje Vinkovo u Stankovcima, najdugovječniju smotru vina u Zadarskoj županiji, prijavljeno je ukupno 116 uzoraka vina – 63 crna, 48 bijelih i 5 uzoraka roséa.

Manifestacija će se održati u ovu subotu, 27. siječnja. Tada će biti objavljeni i svi rezultati ocjenjivanja koji su, ukupno gledano, nešto lošiji nego lani. 

Komisija je bila prošli tjedan, napravili su ocjene, rezultati kemijske analize su isto tu, danas rješavamo i zadnje materijale za tiskanje brošure koju će sudionici dobiti na Vinkovu – kazao nam je Željko Perica, načelnik Općine Stankovci. Pojedinosti ne otkriva. Za to se, već tradicionalno, treba strpjeti do same manifestacije, no nije tajna kako je zahtjevna godina ostavila trag na kvaliteti vina:

To znači da ima dosta odbačenih, ali ima i naravno zlatnih medalja, ima i srebrnih, ima i brončanih, ali jedan veliki dio je isto odbačen pošto je bilo dosta oksidacije recimo i tako, tako da sve u svemu godina nije kao prošla ali evo ima kvalitetnih vina.

Po principu "od podruma do podruma" organizatori su prešli popriličan put prikupljajući uzorke vina:

Vina ima od Sukošana, Privlake, Čiste Velike, Polače, Zadra, Suhovara, Pakoštana, Prkosa... - nabraja načelnik. Neki su se stvarno potrudili, vidim da među zlatnim medaljama ima imena koja su za razna vina dobili zlatnu medalju, znači ista vinarija, isti ljudi.

Manifestacije poput Vinkova idealna su prigoda da se vidi napredak postignut u proteklom razdoblju, razmjene iskustva i utvrde eventualni propusti u radu kojih je iz godine u godinu sve manje zahvaljujući u prvom redu pridržavanju pravila struke.


Reci što misliš!