Događaji

vrijeme je!

Morske orgulje na remontu svake četiri godine

Morske orgulje na remontu svake četiri godine
Bojan Bogdanić

S obzirom da je prošlo četiri godine od sanacije popularne zadarske instalacije na Rivi, zapitali smo Upravni odjel za komunalnu djelatnost Grada Zadra što je u planu.

Naime, u dokumentaciji Odjela za 2024. planiran je iznos od 50 000 eura s PDV-om, pa nas je zanimalo na koje se radove to odnosi, tj. radi li se samo o održavanju ili će se ponovo pristupiti demontaži svirala? 

Hrvoje Šarić iz spomenutog odjela kazao nam je kako je o preporuci projektanta obaveza provesti remont svake četiri godine, te kako je održavanje Morskih orgulja prije četiri godine bilo povjereno društvu M.HEFERER d.o.o. iz Zagreba.

Za remont Morskih orgulja Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Programom održavanja komunalne infrastrukture provodi stoga postupak javne nabave.

Ljetna slika s orgulja

Inače, održavanje instalacije Morskih orgulja nije jednostavan posao.

Obuhvaća sondiranje ustroja in situ, demontažu svih svirala te otpremu u radionicu, ispitivanje svirala, rastavljanje, čišćenje i utvrđivanje stanja svih konstitutivnih dijelova svirala, reviziju te supstituciju dotrajalih/devastiranih dijelova svih gumenih brtvi na ugodbenim čepovima te na ventilima za regulaciju dinamike, reviziju svih vijaka, matica i obujmica, reviziju predmetaka svirala, sanaciju pričvrsnih spojeva predmetaka na korpuse svirala, postavu spacijuma jezgra/predmetak, sklapanje svirala koje uključuje postavu/lijepljenje gumenih brtvi na čepove za ugađanje te na ventile za regulaciju dinamike, preliminarnu regulaciju dinamike, predintonaciju i ugodbu svirala sukladno shemi 7 akordičkih sekvenci, ambalažiranje i otpremu svirala na lokaciju, montažu svirala na redukcije (manžete) te dovodne cijevi u servisnom kanalu morskih orgulja, brtvljenje spojnih mjesta, regulaciju dinamike in situ te korekciju intonacije svirala i završnu funkcionalno-foničku kontrolu svirala.

 

 


Reci što misliš!