Događaji

prijave do 31. siječnja

Započele pripreme za još jednu Ninsku šokolijadu

Započele pripreme za još jednu Ninsku šokolijadu
Boris Kačan

Turistička zajednica grada Nina krenula je s pripremama za 22. Ninsku šokolijadu i poziva sve čuvare ove tradicionalne kulturne baštine da se prijave do 31. siječnja 2024. godine za sudjelovanje na ovogodišnjoj Šokolijadi sa svojim šokolima.

Svi zainteresirani šokolari -  čuvari ove jedinstvene kulturne baštine mogu se prijaviti kao natjecatelj za ovogodišnju Ninsku šokolijadu osobno u Turističkom uredu grada Nina ili na telefon 023 264 280.

Ninski šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju: Grbama, Ninskim Stanovima, Zatonu, Vrsima, Privlaci, Viru, Žeravi, Petrčanima i ostalim mjestima, a kojima je Nin tijekom povijesnih mijena bio središte. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema. Začeci pripreme šokola po nekim etnolozima sežu u 17. stoljeće, dok ga drugi smještaju u srednji vijek jer su putevi mirodija lako dolazili do samostanskih ninskih kuhinja. Zahvaljujući Ninskoj šokolijadi, a zbog svojeg izuzetnog ukusa danas se priprema šokola proširila u mnoge obitelji izvan Nina.

Šokol je  izvorni suhomesnati proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima od mesa svinjske vratine. Priprema se slično kao većina mesa za sušenje što znači da se otkoštena vratina tri do pet dana ostavlja u pacu od krupne morske soli, zatim se stavlja u kuhano kvalitetno crno vino i na kraju se meso oblaže i "špikuje" raznim začinima među koje spadaju: papar, klinčić, muškatni oraščić i drugi.

Tako pripremljeno meso stavlja se u poseban ovitak i vezuje na poseban način sa špagom. Nakon toga šokol se stavlja nekoliko dana na dim koji mora biti hladan, a nakon dimljenja na vjetar - buru. Nakon nekoliko mjeseci sušenja u prozračnoj prostoriji šokol je spreman za degustaciju. Svaki šokol je drugačiji ne samo po izgledu već i okusu što ovisi o tajnama obrade mesa i omjeru začina koje obitelj primjenjuje. Bura koja u zimskim mjesecima zna dostići olujne razmjere je presudan čimbenik za kvalitetu šokola. 

Da bi se i ove godine nastavila tradicionalna Ninska šokolijada Turističko vijeće TZ Grada Nina donijelo je Odluka o načinu provođenja natjecateljskog programa Ninske šokolijade 2024. 

Svakom izrađivaču šokola - natjecatelju, a koji svojim doprinosom sudjeluje u čuvanju tradicije i sudjeluje  na Šokolijadi 2024. dodjeljuje se novčana potpora od 100,00 eura, na način da će se 50% novca isplatiti u siječnju za potrebe nabavke mesa i mirodija, a 50% isplatiti će se u srpnju kod donošenja pripremljenog šokola u ocjenjivački program.

Osim toga donesena je Odluka o nagrađivanju pobjednika 22. Ninske šokolijade, a pobjednici će biti proglašeni na Fešti od šokola koja će se održati 21. srpnja 2024. godine:

Nagrada za prva mjesta i to  u dvije kategorije - Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta biti će u iznosu od 1.000,00 eura. 

Nagrada za drugo mjesto također u dvije kategorije - Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 600,00 eura. 

Nagrada za treća mjesta u navedene dvije kategorije - Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u iznosu od 400,00 eura.  

Ninska šokolijada jedinstvena je gastronomska priča jer slične manifestacije nema na području Hrvatske:

Pokrenuta je zbog očuvanja jedinstvene gastronomske delicije od zaborava još prije 22 godine,

Lokalna turistička zajednica nosi manifestaciju na način da se osiguravaju financijska sredstva za nabavku mesa i mirodija onim šokolarima - natjecateljima koji svoje obiteljsko znanje i nasljeđe unose u manifestaciju prepoznajući da je vrijednost šokola nemjerljiva na polju gastronomije,

Proširio se običaj izrade šokola i u onim obiteljima koje nikada nisu imale običaj raditi taj proizvod,

Potaknuta je izrada šokola i u onim obiteljima koje su na kratko ili već duže vrijeme bile prestale raditi taj proizvod,

Uveden je gastronomski proizvod Šokol na meni ninskih restorana,

Pokrenuta je proizvodnja Šokola kroz mali broj OPG-ova,

Ninski šokol postao je prepoznatljiv gastronomski brend na području Zadarske županije i dr.

 


Reci što misliš!