Događaji

udruga argonauta

Projektom eMUlzija 2 obogatili društveni život ruralnih lokalnih zajednica Murtera i Promine

Projektom eMUlzija 2 obogatili društveni život ruralnih lokalnih zajednica Murtera i Promine
Udruga Argonauta

Drugo izdanje projekta “eMUlzija 2 - energija mladih u lokalnoj zajednici” financiranog od strane Središnjeg ureda za demografiju i mlade je službeno završen!

Kroz 2023. godinu udruga Argonauta doprinijela je osnaživanju kapaciteta mladih u svrhu preuzimanja uloge aktivnih građana, u Murteru i Promini.

Ovim projektom educirali smo mlade o društvenom poduzetništvu i volonterizmu te ih osnažili za društveni aktivizam, kroz doprinos projekta dramskom amaterizmu mladih u Murteru. 

Kako su to postigli? Mladi su na vikend seminaru u Eko kampusu “Krka” u Puljanima neformalnim putem upijali znanje o aspektima provedbe projekta kroz stavke poput raspolaganja budžetom i prepoznavanje prilika u svojoj lokalnoj zajednici. Seminar je rezultirao projektnim prijedlozima koji su izbrušeni na drugom vikend seminaru u Murteru, a na kraju i realizirani.

Mladi iz Murtera su za svoj projekt omogućili lokalcima novo mjesto za opuštanje uz veličanstveni pogled na Kornate - drvenu ležaljku na brdu Raduč, dok su mladi iz Promine organizirali četiri kreativne radionice za djecu na kojima su izrađivali prigodne jesenske motive i božićne ukrase. 

Kroz sufinanciranje projekta, na kazališne daske postavljena je predstava “Ma možemo mi to”, kako bi mlade u ruralnoj sredini osnažili i uključili u društveni život kroz dramski amaterizam. Mladi glumci su naučeno primijenili u predstavi koja tematizira aktualni društveni problem - preopterećenost mladih svakojakim organiziranim aktivnostima, pod nazivom “Ma možemo mi to”, te su je izveli premijerno u Murteru i u Oklaju. 

Premijera ove nove predstave, u produkciji partnera na projektu, udruge Dramskih amatera Murter ‘Ma možemo mi to’ održala se 20. svibnja, 2023. u sklopu manifestacije Dani kazališta u Murteru.

Ova kazališna poslastica u režiji Ane Vodopije, sufinancirana iz projekta “eMUlzija 2” oduševila je publiku svojom originalnošću i izvrsnim izvedbama velikih i malih glumaca – redom, Sandre Bašić, Veronike Đonđivić, Ane Đonđivić, Pera Džinića, Josipa Jurage, Mie Lukin, Blanke Šikić, Lane Turčinov, Maje Turčinov, Fabiana Pilipca, Filipe Rameše i Šime Rameše. 

Predstava je gostovala u općini Promina, u Domu kulture u Oklaju, 27. svibnja, 2023. 

Mladi su kroz projekt, također imali priliku dobiti uvid u program Europske snage solidarnosti od strane Argonautinih međunarodnih volonterki Sarah iz Jordana i Rose iz Francuske. Mladi su se informirali o prednostima ovog programa volontiranja, što im može donijeti i kako izgleda volonterski put. Projekt je zaokružen mini-konferencijom na kojoj smo imali priliku retrospektivno sagledati tijek projekta i sve što je učinjeno.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u projektu, te se nadamo da će mladi nastaviti razvijati svoje vještine i mijenjat svoje ruralne lokalne zajednice na bolje - što će moći uraditi kroz nastavak projekta koji započinje u siječnju 2024.


Reci što misliš!