Događaji

analiza

Šibenik među gradovima koji su najviše povećali izdvajanja za obrazovanje

Šibenik među gradovima koji su najviše povećali izdvajanja za obrazovanje
Duško Jaramaz/PIXSELL

U našoj nedavno objavljenoj analizi ulaganja u obrazovanje, Grad Šibenik svrstao se među deset najbolje rangiranih prema trendu povećanja izdvojenih sredstava za tu namjenu, a u odnosu na godinu ranije. Drugim riječima, u 2022. Šibenik je za obrazovanje uložio 13,2 milijuna kuna više nego u 2021. godini.

U cilju ostvarenja dugoročnog plana za organiziranjem jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole u svim školama, Grad Šibenik je pokrenuo procese izgradnje novih osnovnih škola, rekonstrukcija i opremanja postojećih kako bi se stekli preduvjeti za njegovu realizaciju.

S tim u vezi, Grad je nakon izrađenih idejnih projekata i ostale projektne dokumentacije već napravio predprijave na otvoreni javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za nadogradnju osnovne škole Jurja Dalmatinca i izgradnju nove osnovne škole Vrpolje. Do kraja 2023. godine isto će biti napravljeno za novu osnovnu školu u Ražinama i dogradnju osnovne škole Brodarica, obrazložili su nam iz tamošnje gradske uprave.

Pored ova četiri projekta potrebno je istaknuti i projekt adaptacije i prenamjene predulaznog prostora u OŠ Fausta Vrančića (koja je smještena u staroj gradskoj jezgri) čime bi škola dobila dodatne prostore za izvođenje novih odgojno-obrazovnih programa i stekla uvjete jednosmjenskog rada. Za ovaj projekt Grad je osigurao 100.000,00 eura u svom proračunu. Dugogodišnja nastojanja za energetskom obnovom školskih prostora ovih dana su konačno ostvarena.

Naime, prijavom na poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za dodjelom nepovratnog novca za energetsku obnovu  javnih zgrada, a koje se financiraju dijelom iz Europskih sredstava mehanizma za oporavak i otpornost, Grad Šibenik je ostvario ukupno 2.099.470,52 eura za energetsku obnovu OŠ Petra Krešimira IV.

Što se tiče produženog boravka, implementiran je u obrazovne programe sedam osnovnih škola kojima je Grad Šibenik osnivač. U školskoj 2021./2022. godini ovaj program provodio se u 12 odgojno-obrazovnih skupina za sveukupno 227 učenika prvih-trećih razreda; dok je u školskoj 2022./2023. godini organiziran za 15 odgojno-obrazovnih skupina za sveukupno 295 učenika prvih-trećih razreda. Za tu namjenu u proračunu Grada osigurano je 278.652,00 eura za troškove rada učiteljica u programu te uređenja i opremanja učionica za njegovu provedbu.

Početkom svake školske godine, Grad Šibenik dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć roditeljima odnosno skrbnicima učenika osnovnih škola koji imaju prebivalište na njegovom administrativnom području i koji su nositelji prava na dječji doplatak.

Za roditelje učenika nižih razreda  novčana pomoć iznosi 40 eura po uzdržavanom učeniku, a za učenike viših razreda 70 eura. U 2022. godini za ovu namjenu Grad je osigurao 36.000,00 eura sukladno broju zaprimljenih zahtjeva roditelja i ostvarenju u 100 postotnom iznosu, a na isti način je planirana novčana potpora roditeljima i u sljedećoj proračunskoj godini.

Kao korisnik odnosno nositelj projekta, Grad Šibenik je zajedno s devet osnovnih škola partnera u prošloj školskoj godini uspješno proveo projekt „Pomoćnici u nastavi 4“ ukupne vrijednosti 273.573,06 eura sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda s iznosom od 232.537,10 eura. Kroz provedbu navedenog projekta za 47 učenika s teškoćama u razvoju je osigurana podrška pomoćnika u nastavi za kvalitetno uključivanje u redovni odgojno-obrazovni sustav.

Za djecu u riziku od siromaštva Grad Šibenik provodio je projekt „Prehrana 7“ temeljem poziva „Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2022.-2023.)“ raspisanog od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji za cilj ima ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći u vidu školskog obroka. Osigurano je 80 tisuća besplatnih školskih obroka za 662 djece u devet osnovnih škola tijekom drugog polugodišta školske 2022./2023. godine, za što je izdvojeno 132.601,00 eura.

Šibenske osnovne škole sudjelovale su u provedbi nacionalnog programa „Školski medni dan“ koji se provodio u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Cilj programa je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost, čime se stvaraju bolji uvjeti za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Projektom je podijeljeno ukupno 365 staklenki meda lokalnih proizvođača učenicima prvi razreda u devet osnovnih škola te prigodne slikovnice i edukacijske brošure za što je Grad Šibenik utrošio 1.308,00 eura.

U svim osnovnim školama Grada Šibenika provodio se i projekt „Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih prerađevina“. Projektom je obuhvaćeno 3257 učenika u devet osnovnih škola koji jednom tjedno besplatno dobivaju sezonsko voće te mlijeko ili mliječni proizvod.

Glavni cilj je povećati potrošnju zdrave hrane kod djece u razrednoj i predmetnoj nastavi te im na taj način uravnotežiti prehranu i promovirati zdrave prehrambene navike. Kako bi proveo ovaj projekt Grad Šibenik osigurao je 32.798,00 eura.

Nakon objavljenih rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Republici Hrvatskoj odnosno korištenju menstrualnih potrepština, njihovoj potrošnji i dostupnosti, uvjetima održavanja menstrualne higijene kod kuće i u školi, kao i sramu koji se vezuje uz menstruaciju, ustanovljeno je kako dio djevojčica ne može sebi priuštiti potrebne higijenske potrepštine zbog čega često izostaju s nastave.

U cilju podizanja kvalitete života učenica u osnovnoškolskom obrazovanju i prevencije isključenosti, Grad Šibenik osigurao je kupnju higijenskih uložaka za sve učenice osnovnih škola kojima je to potrebno. Za tu namjenu, a sukladno iskazanim potrebama u 2022. godini osigurano je 6.636,00 eura u gradskom proračunu. Isti iznos planiran je i u 2023. godini te će se i dalje ovaj program financijski podržavati.

Grad Šibenik provodi i projekt „Regionalni znanstveni centar – RaSTEM“ koji se financira u 100 postotnom iznosu iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine i u okviru provedbe programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Kroz projekt se razvijaju programi obrazovanja u osnovnom školstvu, a iz STEM područja robotike i klimatske promjene koje razvijaju partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva te Hrvatski robotički savez. Uz to se razvija i program poduzetništva na čijem razvoju radi Veleučilište u Šibeniku.

Kroz projekt se obrazuje 15 učitelja iz sedam partnerskih osnovnih škola, a u edukaciji sudjeluje ukupno 205 učenika, od čega pet s posebnim obrazovno-odgojnim potrebama. Osim navedenog, kroz projekt će se uspostaviti i Regionalni znanstveni centar – RaSTEM, kao krajnji rezultat projekta. Projektom se podrazumijeva nastavak aktivnosti obrazovanja učenika u prije navedenim područjima i nakon završetka projekta.

Kako bi se nastavila provedba aktivnosti kao i održavanje rezultata projekta, podrazumijeva se i opremanje Regionalnog centra potrebnom opremom. Naime, kako bi se ostvario što individualniji pristup i maksimalno samostalni rad u razvijanju vještina u STEM područjima, između ostalog, nabavljaju se i tableti koji će služiti za obrazovanje učenika osnovnih škola. Također, kroz projekt se upravo gradi i STEM park koji će u sebi sadržavati skulpture inspirirane nekim od najpoznatijih izuma Fausta Vrančića.

„Naveden je samo mali dio programa i projekata koje Grad Šibenik prati i financira u sklopu ulaganja u obrazovanje i mlade. Provedbom brojnih projekata unaprjeđujemo standard života naših sugrađana vodeći pritom posebnu pažnju na našu mladost.

U 2022. godini iznos sredstava kojima se je financirala djelatnost osnovnoškolskog obrazovanja iznosila je 1.539.546,00  eura, od čega je 635.743,00 eura udjela vlastitih sredstava Grada Šibenika. U ovoj godini taj iznos povećan je na 2.149.000,00 eura s planiranim udjelom vlastitih sredstava od 999.560,00 eura“ – poručio je gradonačelnik Željko Burić. 


Reci što misliš!