Događaji

u prvoj polovici ove godine

Nadzor brzine: Ove godine u Zadru će se postaviti još šest kamera

Nadzor brzine: Ove godine u Zadru će se postaviti još šest kamera
Dusko Jaramaz/PIXSELL

U javnosti se već neko vrijeme najavljuje postavljanje velikog broja policijskih nadzornih kamera na državnim i gradskim prometnicama diljem Hrvatske. U Zadru se tijekom prošle godine utrostručio broj takvih uređaja i trenutačno ih je u samome gradu 17.

Za usporedbu Zagreb i Zagrebačka županija imaju tek jednu kameru više, dok je rekorder Splitsko-dalmatinska županija s čak 52 instalirane kamere. 

Nove kamere trebale bi se početi postavljati u prvom polugodištu ove godine i prema najavama na hrvatskim prometnicama bilo bi ih oko četiri stotine.

Od hrvatskih gradova Zadar prednjači po broju postavljenih kamera, a kakvo je stanje na cijelom području koje pokriva PU zadarska govori Ante Kardum iz Prometne policije. 

- Trenutačno u gradu Zadru i Županiji imamo 28 kamera, s time da je u planu iz Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa na razini RH postaviti još tri kamere, te tri dodatne kamere jedinice lokalne samouprave odnosno Grada Zadra, pa bi ukupno bilo 34 kamere, kaže Kardum.

Policijski službenik otkriva i kakva su dosadašnja iskustva s prometnica koje su pod nadzorom policijskih kamera.

- Možemo samo reći da su iskustva pozitivna, da je smanjen broj prometnih nesreća, isto tako i prekršaja, znači brzine. Isto tako postavljeni su prometni znakovi kojima se daje na znanje da se na tom području kontrolira brzina, jer je nama i bio cilj da se na tim kritičnim dionicama i mjestima smanji broj prometnih nesreća i prekršaja a ne da se sankcioniraju vozači, što smo i postigli u velikom dijelu, napominje Kardum. 

Iako u policiji o tome za sada ne žele govoriti, u javnosti se nagađa kako će nove kamere osim brzine snimati i unutrašnjost vozila te tako zabilježiti druge prekršaje poput nekorištenja sigurnosnog pojasa odnosno uporabu mobitela tijekom vožnje.


Reci što misliš!