preko
Predbožićni marendin u sklopu Večeri priješke kužine
Adventska inačica Večeri priješke kužine, koja se održala 21. i 23. prosinca u Domu na žalu i na Mulu u Preku bila je u znaku ribe, mora, brodova, jednom riječju otočnog načina života.
Program je posjetiteljima ponudio u uvid u dio tradicije našega kraja. Prvoga dana Ivan Longin održao je radionicu ribarskih vještina tradicionalne izrade bokobrana i pramcobrana od konopa za brodove i radionicu vještine vezanja mornarskih čvorova.
Osim teorijskog dijela, Ivan Longin polaznicima je pomogao da se sami okušaju u pletenju brka i pandule.
Slijedili su okrugli stol i predavanje poznatoga zadarskoga kuhara Renata Kraljeva o nutricionističkoj važnosti plave ribe u prehrani i načinima njene pripreme. Na predavanju su bile istaknute sve zdravstvene prednosti konzumacije sitne plave ribe te važnost stvaranja navike njene konzumacije već u dječjoj dobi.
U subotu, 23. prosinca, središte Preka bilo je ispunjeno mirisima srdele, sipe i fritula. Na Predbožićnom marendinu na Mulu kuhar Renato Kraljev pripremio je specijalitete u kojima je jednostavnu glavnu namirnicu sljubio s modernim načinom kuhanja – file srdele pohane u tempuri s mariniranim povrćem i rikolom, sipu sa čičvardom te juhu od morskog kamena.
A za “šećer na kraju”, kao i uvijek, pobrinule su se vrijedne članice Udruge žena Luzor iz Preka, koje su posjetitelje počastile fritama. U glazbenom dijelu programa nastupio je mladi zadarski pjevač Jure Brkljača, a za tehniku je bio zadužen Luka Košta.
Cilj projekta Večer priješke kužine valorizacija je i promocija lokalnih ribljih proizvoda kroz turističko-gastronomsku ponudu Općine Preko i otoka Ugljana kao ribarstvenog područja s tisućljetnom maritimnom tradicijom.
-Drago mi je da smo uspjeli u sklopu Večeri priješke kužine organizirati Predbožićni marendin i u ovo blagdansko vrijeme počastiti naše sumještane i goste. Inače, Večer priješke kužine održava se već nekoliko godina, a glavni je cilj bio vratiti naše autohtone namirnice, pogotovo ribu, na menije ljetnih i izvansezonskih manifestacija.
Naši gosti takve namirnice mnogo više cijene i povezuju ih s destinacijom, a trebali bismo ih i mi sami puno više vrednovati, komentirao je direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta.
Općini Preko, kao nositelju projekta Večer priješke kužine, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 44.883,92 eura namijenjena za ovu manifestaciju, i to unutar Mjere 2. “Ulaganja u valorizaciju i promociju ribarske i maritimne baštine” iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. LAGUR Plodovi mora, Projektni partner je Turistička zajednica Općine Preko.
U sklopu aktivnosti, a u svrhu promocije poticanja konzumacije ribe kao iznimno nutritivne namirnice, izrađen i je novi kulturno-turistički proizvod – kuharica ”Tradicionalna jela otoka Ugljana”.
Dvojezična kuharica (hrvatski i engleski) sadrži recepte tradicionalnih otočkih jela od namirnica s otoka Ugljana, a dostupna je i u digitalnom obliku na mrežnoj stranici Turističke zajednice Općine Preko.
Vezane vijesti
-
U Kneževoj palači panel inspirativnih priča poslovnih žena i poduzetnica koje će podijeliti svoja iskustva i životne/poslovne priče.
-
Brucoši mogu preuzeti iksice od 1. do 11. listopada 2024. (u vremenu od 9:00 do 12:00 sati i od 13:00 do 15:00 sati) na slijedećim lokacijama:
-
Sutra se u Vrsima održava velika proslava nebeskoga zaštitnika Vrsi Svetoga Mihovila – Miovlja.
-
Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna, a ove godine s temom "Turizam i mir", te porukom da je turizam instrument mira, razumijevanja i prijateljstva.
Izdvojeno
-
Postoje određene stvari za koje definitivno ne želite da traju dugo - poput posjeta zubaru, posjeta rodbini i mamurluka. Međutim, nešto što većini ljudi vjerojatno nije na vrhu popisa? Seks.
-
Košarkaši Zadra više nego uvjerljivom pobjedom nad košarkašima sinjskog Alkara rezultatom 94-47 krenuli su večeras u Krešinom domu pred oko tisuću najvjernijih navijača u obranu naslova prvaka FavBet Premijer lige.
-
Međunarodna biciklistička utrka CRO Race ove godine donosi svoje deveto izdanje, potvrđujući svoj status jednog od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj. Od 1. do 6. listopada, utrka će okupiti 140 biciklista iz 20 profesionalnih timova koji će se natjecati u šest etapa diljem Hrvatske, prelazeći gotovo 1000 kilometara. Biciklisti će proći kroz neke od najljepših hrvatskih krajolika, a cilj posljednje etape ponovno će biti u Zagrebu.
-
HDLU Zadar poziva na otvorenje još jedne zanimljive izložbe 1. listopada u Kapetanovoj kuli
Reci što misliš!