Događaji

preko

Predbožićni marendin u sklopu Večeri priješke kužine

Predbožićni marendin u sklopu Večeri priješke kužine

Adventska inačica Večeri priješke kužine, koja se održala 21. i 23. prosinca u Domu na žalu i na Mulu u Preku bila je u znaku ribe, mora, brodova, jednom riječju otočnog načina života.

Program je posjetiteljima ponudio u uvid u dio tradicije našega kraja. Prvoga dana Ivan Longin održao je radionicu ribarskih vještina tradicionalne izrade bokobrana i pramcobrana od konopa za brodove i radionicu vještine vezanja mornarskih čvorova.

Osim teorijskog dijela, Ivan Longin polaznicima je pomogao da se sami okušaju u pletenju brka i pandule.

Slijedili su okrugli stol i predavanje poznatoga zadarskoga kuhara Renata Kraljeva o nutricionističkoj važnosti plave ribe u prehrani i načinima njene pripreme. Na predavanju su bile istaknute sve zdravstvene prednosti konzumacije sitne plave ribe te važnost stvaranja navike njene konzumacije već u dječjoj dobi.

U subotu, 23. prosinca, središte Preka bilo je ispunjeno mirisima srdele, sipe i fritula. Na Predbožićnom marendinu na Mulu kuhar Renato Kraljev pripremio je specijalitete u kojima je jednostavnu glavnu namirnicu sljubio s modernim načinom kuhanja – file srdele pohane u tempuri s mariniranim povrćem i rikolom, sipu sa čičvardom te juhu od morskog kamena.

A za “šećer na kraju”, kao i uvijek, pobrinule su se vrijedne članice Udruge žena Luzor iz Preka, koje su posjetitelje počastile fritama. U glazbenom dijelu programa nastupio je mladi zadarski pjevač Jure Brkljača, a za tehniku je bio zadužen Luka Košta.

Cilj projekta Večer priješke kužine valorizacija je i promocija lokalnih ribljih proizvoda kroz turističko-gastronomsku ponudu Općine Preko i otoka Ugljana kao ribarstvenog područja s tisućljetnom maritimnom tradicijom.

-Drago mi je da smo uspjeli u sklopu Večeri priješke kužine organizirati Predbožićni marendin i u ovo blagdansko vrijeme počastiti naše sumještane i goste. Inače, Večer priješke kužine održava se već nekoliko godina, a glavni je cilj bio vratiti naše autohtone namirnice, pogotovo ribu, na menije ljetnih i izvansezonskih manifestacija.

Naši gosti takve namirnice mnogo više cijene i povezuju ih s destinacijom, a trebali bismo ih i mi sami puno više vrednovati, komentirao je direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta.

Općini Preko, kao nositelju projekta Večer priješke kužine, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 44.883,92 eura namijenjena za ovu manifestaciju, i to unutar Mjere 2. “Ulaganja u valorizaciju i promociju ribarske i maritimne baštine” iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. LAGUR Plodovi mora, Projektni partner je Turistička zajednica Općine Preko.

U sklopu aktivnosti, a u svrhu promocije poticanja konzumacije ribe kao iznimno nutritivne namirnice, izrađen i je novi kulturno-turistički proizvod – kuharica ”Tradicionalna jela otoka Ugljana”.

Dvojezična kuharica (hrvatski i engleski) sadrži recepte tradicionalnih otočkih jela od namirnica s otoka Ugljana, a dostupna je i u digitalnom obliku na mrežnoj stranici Turističke zajednice Općine Preko.


Reci što misliš!