Događaji

plivanje na 14 celzijusa

I ove godine brojni građani diljem Hrvatske najavili tradicionalno Božićno kupanje

I ove godine brojni građani diljem Hrvatske najavili tradicionalno Božićno kupanje
Bojan Bogdanić

Dok su pripreme za Božić i blagdane u punome jeku, u tijeku su pripreme i za još jednu blagdansku tradiciju. Radi se o Božićnom kupanju. Ovog Božića, Hrvati će se kupati diljem Lijepe naše, od Istre do Dalmacije, a najavljuje se kupanje i na nekim rijekama u kontinentalnom dijelu Lijepe naše.

„Božić mi je nezamisliv bez božićnog kupanja. Prije sam dolazio sam, ali sad kako je sin porastao, dolazimo zajedno. Super nam je!“ kaže Mirko (35) iz Zadra. Blaženka (53) iz Zadra kaže: „Ovo mi je jedna prelijepa tradicija, a i kažu da je dobro za zdravlje.“

Ove godine u Istri najavljeno je kupanje u više mjesta u Hrvatskoj, a grad u kojem je božićno kupanje već tradicija je Zadar.

dc23e47a8f479d05a2669c4ae96ae50b.jpg?v=2Ono što sve zanima je kolika je temperatura mora u Hrvatskoj na kojoj će se kupači kupati za blagdane. S portala temperatura-mora.hr kažu kako je trenutna prosječna temperatura mora u Hrvatskoj 15 stupnjeva celzijusa. 

474567da87955e8c1b2d907755f068c0.jpg?v=2Temperatura mora u Zadru za božićno kupanje iznosit će samo 14 stupnjeva celzijusa. Ovo je jedna od najviših temperatura mora za božićno kupanje, a mjesta koja bilježe veće temperature mora od Zadra su jedino Mali Lošinj i Dubrovnik.

Kako pričaju organizatori, svake godine na božićno kupanje u Zadar dolazi sve više i više ljudi tako da izgleda da je božićno kupanje tradicija koja neće tako brzo izumrijeti.


Reci što misliš!