Događaji

Udruga tjelesnih Invalida Zd županije

Svjetski dan cerebralne paralize - osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava

Svjetski dan cerebralne paralize - osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava
Pixabay/Ilustracija

Udruga tjelesnih Invalida Zadarske županije Zadar podsjetila je na Svjetski dan cerebralne paralize - pokret osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 65 zemalja svijeta.

Vizija pokreta je osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. 

Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Riječ je o najčešćem tjelesnom invaliditetu u djetinjstvu, koji se javlja približno kod 1 od 700 novorođene djece, u zemljama s visokim prihodima. Izazvana je oštećenjem mozga tijekom razvoja, koje se najčešće događa prije rođenja. Ne postoji jedinstven uzrok, ali su istraživači utvrdili niz čimbenika koji mogu dovesti do oštećenja mozga.

- Novorođenčadi se sada može postaviti dijagnoza „visokog rizika od cerebralne paralize” u uzrastu od tri mjeseca. Postoji niz intervencija zasnovanih na dokazima za cerebralnu paralizu,  a uskoro će biti dostupne i nove međunarodne kliničke smjernice.

Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice. Iz te činjenice je i proizišao  slogan: JA SAM OVDJE! Međutim, isticanjem problema s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom  diljem svijeta, dijeljenjem pozitivnih iskustava, ideja, podiže se svijest globalne zajednice o cerebralnoj paralizi, ruše se tabui i otvara put u bolje sutra.

Uz podršku roditelja, rodbine, zajednice, državnih organa i zdravstvenih radnika, djeca s cerebralnom paralizom vodit će zdrav i plodonosan život.

Budućnost je svijetla uz međunarodne napore radi ostvarivanja suradnje u istraživanju, praksi, obrazovanju, tehnologiji i socijalnim akcijama, od ljudi za ljude s CP-om. Zajedno možemo napraviti da se to ostvari, stoji u priopćenju.

 


Reci što misliš!