Sci-Tech

zanimljivo

Beč dobiva jedan od najdužih pješačkih i biciklističkih mostova

Beč dobiva jedan od najdužih pješačkih i biciklističkih mostova

Novi most bit će dugačak 700 metara, a radovi počinju 2026. godine. Ovim pothvatom Grad Beč poboljšava mobilnost i pokazuje da inovativna održiva rješenja mogu olakšati svakodnevni život građana.

Dugogodišnja želja stanovnika 22. bečkog okruga Donaustadt napokon se ostvaruje. Ondje se gradi jedan od najdužih pješačkih i biciklističkih mostova u Beču. Iako tramvajska linija na tom dijelu Beča predstavlja dobru povezanost s ostalim dijelovima grada, za pješake i bicikliste trenutačna situacija daleko je od idealne. Problem se krije u blizini željezničke pruge i autoceste koje predstavljaju prepreke zbog kojih stanovnici okruga Donaustadt zaobilaznim putevima moraju prijeći više od jednog kilometra kako bi od mjesta stanovanja došli do trgovina i rekreacijskih područja. No, to će uskoro promijeniti. Novi most omogućit će kraće pješačke dionice, upotpuniti postojeće rupe u biciklističkoj mreži i postati važna veza prema poslovnoj zoni i novim stambenim područjima.

Most će biti dugačak 700 metara i širok 4,5 metra, a gradit će se u blizini mosta kojim prometuje tramvajska linija broj 26. Prometne prepreke kao što su željeznička pruga i autocesta tako će biti savladane, a stanovnici 22. bečkog okruga dobit će veći poticaj da hodaju i voze bicikl. Most će im svakako olakšati svakodnevicu i pružiti novu vrstu komfora i pristupačnosti. Planiranje ovog povijesnog projekta već je u tijeku, a radovi bi trebali početi sredinom 2026. godine.

Biciklističke staze u ovom okrugu novim će se mostom dodatnom proširiti i bolje povezati, a njihovo masovno širenje u bečkom Donaustadtu započelo je prije dvije godine. Dosada je ondje izgrađeno 14 kilometara biciklističke infrastrukture.

Osim širenja u okrugu Donaustadt, biciklističke staze niču diljem grada. Svake se godine pokrene oko 50 projekata u okviru kojih u prosjeku nastane 20 kilometara biciklističkih staza. U tu svrhu grad na godišnjoj razini ulaže oko 20 milijuna eura, a prošle je godine uloženo rekordnih 35 milijuna eura. Velika ulaganja i želje itekako se isplate što jasno pokazuje podatak da je broj biciklista u Beču u razdoblju od 2018. – 2023. porastao za gotovo četiri milijuna, pa austrijskim glavnim gradom danas bicikl vozi dvanaest milijuna građana, a broj neprestano raste.

Ovaj je projekt još jedan veliki korak prema cilju da austrijska prijestolnice postane ekološki i klimatski prihvatljiv grad bez prepreka.


Reci što misliš!