Događaji

Monika, Kiara, Leona, Zara,...

U školi u Preku počinje s emitiranjem Radio Val!

U školi u Preku počinje s emitiranjem Radio Val!
Naši školji

Za rad na radiju prijavilo se 40-ak učenika, a okosnicu novinarskog i voditeljskog dijela činit će sedam učenica osmoga razreda koje su bile aktivne i u projektu „Veliki-mali modro-zeleni": Monika, Kiara, Leona, Zara, Nera, Gabrijela i Aurora.

Prvi put u Zadarskoj županiji jedna će škola imati svoj radio. Od sljedećega tjedna, učenici OŠ Valentina Klarina u Preku postat će radijski novinari, voditelji, glazbeni urednici, tehničari.... S emitiranjem će početi Radio Val, pišu Naši školji.

U sklopu ekološko-medijskog projekta „Veliki-mali modro-zeleni", u kojemu su djeca osnovnih škola učila o flori i fauni, upozoravala na važnost očuvanja okoliša te se medijski i novinarski opismenjavala, OŠ Valentina Klarina dobila je opremu za emitiranje radijskog programa.

- Zahvaljujući Alfa radiju iz Bjelovara, koji je pokrenuo projekt „Veliki-mali modro-zeleni" uz potporu Jadrolinije, Općine Preko i Bjelovarsko-bilogorske županije, donirana nam je radijska oprema vrijedna oko 5000 eura. Ideja o školskom radiju stara je pet-šest godina, ali nismo uspijevali nabaviti opremu iako smo pisali projekte i javljali se na neke natječaje. Sada smo to realizirali i u tijeku su ubrzane pripreme za početak emitiranja sljedeći tjedan, govori nastavnica hrvatskoga jezika Linda Kolega Babajko, koja je s učenicima OŠ Valentina Klarina bila uključena u projekt prošle i ove godine.

Program će se emitirati pet dana u tjednu, neke će se emisije unaprijed snimati, a jednom ili dva puta tjedno planiraju ići uživo.

- Ponedjeljkom ćemo imati emisiju o zanimljivostima s otoka koja će se zvati "Nosi nas val", utorkom glazbenu emisiju "Uhvati ritam", srijedom tematsku emisiju vezanu uz školske događaje "Putokazi", četvrtkom ćemo progovarati o vršnjačkim problemima u emisiji "Rastemo i učimo", a petkom malo ležerniji program o događajima protekloga tjedna i humoristični blok, a sve će biti začinjeno dobrom glazbom, najavljuje nastavnica i urednica programa Kolega Babajko.

Za rad na radiju prijavilo se 40-ak učenika, a okosnicu novinarskog i voditeljskog dijela činit će sedam učenica osmoga razreda koje su bile aktivne i u projektu „Veliki-mali modro-zeleni": Monika, Kiara, Leona, Zara, Nera, Gabrijela i Aurora.

-Planiramo otvoriti YouTube kanal i stranicu na Facebooku, što će također voditi učenici. Za svaku emisiju bit će zaduženo šest ili sedam učenika, moramo vidjeti tko ima kakve afinitete jer trebat će nam i tonski snimatelji, montažeri... Sve u svemu, svi smo jako uzbuđeni i jedva čekamo da počnemo s emitiranjem, kaže nastavnica Linda Kolega Babajko i još jednom zahvaljuje svima na doniranoj White Shark opremi podršci u pokretanju radija: Alfa Radiju, Općini Preko i Jadroliniji.

Projekt školskog radija, ističe, ima za cilj upoznati učenike sa svijetom medija, stvaranjem radijskog programa te novim tehnologijama u obradi i emitiranju zvučnih zapisa kroz timski i kreativni rad.

Ne sumnjamo, svi će se dobro zabaviti!

 


Reci što misliš!