Događaji

na divljoj svinji

Zabilježen prvi slučaj afričke svinjske kuge na području Zadarske županije

Zabilježen prvi slučaj afričke svinjske kuge na području Zadarske županije
Ivica Galoic/PIXSELL

U Zadarskoj županiji otkriven je prvi slučaj afričke svinjske kuge (ASK), i to na divljoj svinji čija je strvina prije desetak dana pronađena na području Lovišta Blatski gaj blizu Bokanjca, potvrdio je predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije Damir Perić.

- Divlja je svinja najvjerojatnije stradala u prometu. Pronađena je uz cestu, ali mnogi lovci sumnjaju u to, mišljenja su da je možda podmetnuta, odnosno dovezena s nekog drugog područja jer nema nikakva zapisnika, nitko nije prijavio policiji da je udario na cesti divlju svinju, dodao je Perić.

Nakon što je otkrivena, pozvali su veterinarsku službu i analiza je pokazala da životinja ima svinjsku kugu. Zbog svega toga Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je u utorak u Zadru predavanje i sastanak s lovoovlaštenicima, na koji se odazvalo 70-ak lovoovlaštenika i lovaca iz cijele županije.

- U svim našim lovištima potrebno je provoditi stroge biosigurnosne mjere, dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova. Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli divlja svinja i najstrože se zabranjuje svako dijeljenje mesa tih životinja, ističe Perić.

Afrička svinjska kuga u Hrvatskoj je zabilježena na oko 900 gospodarstava. Dosad je eutanazirano od dva do tri posto od ukupnog broja svinja u Hrvatskoj, a glavni je problem, ističu stručnjaci, što epidemija još nije pod kontrolom te se očekuje njezino širenje na druge županije.


Reci što misliš!