Događaji

Svečano slavlje

Blagdan Velike Gospe na području Općine Starigrad

Blagdan Velike Gospe na području Općine Starigrad
Ivan Čorić

Uoči blagdana, 12.kolovoza, održano je 22.izdanje Međunarodne planinske utrke Starigrad-Veliko Rujno u organizaciji HAK-a Sv.Ante. Uslijedila je trodnevna priprava vjernika kroz svete mise u crkvi Sv.Jurja u Starigradu te na Velikom Rujnu.

Na sam blagdan Velike Gospe 15.kolovoza hodočastilo se na Veliko Rujno gdje je održano misno slavlje sa procesijom koje je predvodio don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Velika Gospa, hodočašće Hodočašće za Veliku Gospu na Veliko Rujno

Istovremeno, u samom centru Starigrada održana su raznovrsna zabavna i gastro događanja.

Tako je 14. i 15.kolovoza održana još jedna u nizu gastro manifestacija Okusi baštinu u sklopu koje su se na starigradskoj rivi Bikarija pripremala jela od proizvoda lokalnog ribarstva i akvakulture u režiji poznatog zadarskog chefa Renata Kraljeva. Posjetitelji su tako imali priliku degustirati rižoto i paprikaš od dagnji te frigane i srdele sa gradela uz priloge od povrća. Uz to, mogli su se upoznati sa brojnim proizvodima lokalnih OPG-a koji su sudjelovali u prodajno-izložbenom dijelu manifestacije. U ponudi su se našli ekstra djevičanska maslinova ulja, med, vina i likeri, delicije od smokve uključujući čak i kavu od smokve, prirodna kozmetika od autohtonog aromatičnog i ljekovitog bilja te suhomesnati proizvodi  koje su predstavili slijedeći izlagači: OPG Eugen Novaković, OPG Željko Brala, OPG Anita Vedrić, OPG Ante Bačić, Dalnature, OPG B-TIM, OPG Dješka te Fotografika vizualne komunikacije. 

Za najmlađe posjetitelje organizirana je edukativno-zabavna radionica Mali istraživači mora koju su održali članovi Društva istraživača mora 20000 milja kako bi se djeca upoznala sa morskim svijetom i morskom hranidbenom mrežom.

Gastro manifestacija i radionica za djecu održani su u sklopu 2.faze  projekta „Okusi baštinu“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Uz raznovrsnu gastro ponudu osigurana je odlična glazbena kulisa a za vrhunsku atmosferu bili su zaduženi klapa Leut, Zaratino bend i legendarna Daleka obala, čiji je nastup upotpunjen tradicionalnim ponoćnim vatrometom.

 


Reci što misliš!