Događaji

evo detalja

Njemačka podržala legalizaciju kanabisa po uzoru na svjetski trend

Njemačka podržala legalizaciju kanabisa po uzoru na svjetski trend

Njemačka vlada je podnijela sporni zakonski prijedlog za legalizaciju rekreacijske uporabe i uzgoja marihuane što je u skladu sa svjetskim trendom liberalizacije zakona o kanabisu.

Prijedlog zakona, koji tek treba odobriti parlament, dopušta odraslim osobama posjedovanje do 25 grama droge i uzgoj najviše tri biljke.

Vlada lijevog centra kancelara Olafa Scholza nada se da će zakon obuzdati crno tržište, zaštititi potrošače od kontaminirane marihuane i smanjiti opterećenje pravosudnog sustava.

Ako parlament odobri taj zakon, Njemačka će biti zemlja s jednim od najliberalnijih zakona o kanabisu u Europi. Oporbeni konzervativci upozoravaju da će takav zakon potaknuti upotrebu marihuane, a vlastima time zadati još više posla.

Legalizacija marihuane u rekreativne svrhe potaknula je rast konzumacije i zdravstvenih problema povezanih s kanabisom, zaključila je u ožujku agencija UN-a za droge. Scholzova vlada već je ublažila izvorne planove koji su podrazumijevali rasprostranjenu prodaju kanabisa u ovlaštenim trgovinama diljem zemlje.

Umjesto toga, rečeno je da će pokrenuti pilot projekt za mali broj licenciranih trgovina u nekim regijama kako bi se testirali učinci komercijalnog lanca opskrbe kanabisom na javno zdravlje, zaštitu maloljetnika i crno tržište.

Mnoge zemlje u Europi već su legalizirale kanabis u ograničene medicinske svrhe, uključujući Njemačku 2017. Neke su zemlje dekriminalizirale korištenje kanabisa u druge svrhe.

 


Reci što misliš!