Događaji

Konferencija za novinare

Završen EU projekt "Jednake mogućnosti"

Završen EU projekt

Slijepi i slabovidni trebaju medijsku vidljivost i priliku da se zaposle, poručeno je u četvrtak na konferenciji za novinare povodom završetka EU projekta “Jednake mogućnosti”

Projekt  je započeo u veljači 2022. i traje do 16. kolovoza 2023, a cilj mu je omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka.

Sufinanciran je EU sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 53.096 eura i iz Državnog proračuna u iznosu od od 9.370 eura. Ukupna vrijednost mu je 62.466 eura.

Nositelj projekta je Generacija.hr - Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika, a partner Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”.

“Putem portala Generacija.hr pridonosimo senzibiliziranju šire javnosti za teme vezane uz međugeneracijsku solidarnost, zaštitu prava mladih, obitelji i umirovljenika, kao i ranjivih skupina u hrvatskom društvu”, rekla je urednica medijskih objava Maja Šubarić Mahmuljin.

"Analizom stanja na tržištu rada, otvorenih mogućnosti zapošljavanja, tj. potreba poslodavaca za novim radnicima te postojećim sustavom obrazovanja u Hrvatskoj utvrđen je manjak mogućnosti zapošljavanja osoba s oštećenjem vida kao i manjak broja poslodavaca koji zbog neutemeljenih predrasuda i nepoznavanja prava osoba oštećenog vida ističu mogućnost zapošljavanja osoba s oštećenjem vida”, naglasila je.

Uz to, dodala je kako broj prilagođene literature na godišnjoj razini u Hrvatskoj ne zadovoljava potrebe slijepih i slabovidnih za informacijom, znanjem i kulturom.

Projekt “Jednake mogućnosti” uključio je, među ostalim i edukaciju sedam novinara, tj. medijskih djelatnika.

Šubarić Mahmuljin je naglasila kako su u sklopu projekta održane tri edukacije korisnika (slijepih i slabovidnih osoba) za rad u izdavaštvu na novim tehnologijama, jedna radionica u cilju edukacije korisnika o korištenju nove korisničke online platforme za pristup zvučnim knjigama namijenjenima slijepim i slabovidnim osobama i jedno savjetovanje s pripadnicima ranjivih skupina u cilju njihova osnaživanja za tržište rada.

“Osobe s oštećenjem vida putem nove web platforme Zaklade imat će trajno veće mogućnosti za slušanje zvučnih knjiga. Nabavom nove opreme – prilagođenih uređaja za uvećani tisak – trajno ćemo u Zakladi imati mogućnost dodatne edukacije mladih slijepih i slabovidnih osoba, kao i mogućnost dodatne izrade knjiga za mlade s oštećenjem vida”, rekao je Mirko Hrkač upravitelj Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”.

Dodao je da je u sklopu projekta snimljeno 20 zvučnih knjiga, što nije zanemarivo s obzirom da to da je prilagođavanje knjiga skup i dugotrajan proces.

 


Reci što misliš!