Događaji

dobre vijesti

Brodica za hitnu pomoć uspješno prevezla ozlijeđeno dijete po jakom nevremenu s Lastova u Split

Brodica za hitnu pomoć uspješno prevezla ozlijeđeno dijete po jakom nevremenu s Lastova u Split
Sime Zelic/PIXSELL

Brodicu je proizvelo brodogradilište Iskra, a nedavno je predana Lučkoj kapetaniji Dubrovnik

Morski.hr izvještava kako helikopter nije mogao djelovati, pa je brodica prevezla teško ozlijeđeno dijete s Lastova u Split, gdje mu je pružena liječnička pomoć.


Nekoliko dana prije toga  je brodicom prevezen pacijent s Mljeta na liječenje u Dubrovnik. I u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu ističu kako je brodica SAR ispunila sva očekivanja i kako su dobili priliku pružanja kvalitetne medicinke skrbi otočanima i gostima koji borane na otocima.


- Kao Zavod za hitnu medicinu kojemu je isporučena prva od 6 rečenih brodica, istaknuli bismo da su naši medicinski timovi iznimno zadovoljni brzim brodicama, kako njihovim  plovnim svojstvima adekvatnim za prijevoz pacijenata, tako i potpunom opremljenošću medicinskim uređajima kao i brzinom plovidbe. Brze brodice hitne pomorske medicinske službe su u svakom slučaju dodatna vrijednost naše službe te omogućuju obavljanje djelatnosti hitne medicine za stanovništvo otoka i priobalja sukladno suvremenim standardima i zahtjevima struke i osiguravaju reakciju u svim vremenskim uvjetima - kazao je za Šibenik News Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije. Takvim ocjenama i uspješnim intervencija mogu biti zadovoljni i u Iskra brodogradilištu Šibenik.

To brodogradilište ima dugogodišnje iskustvo u izradi aluminijskih plovila posebno za naručitelje iz skandinavskih zemalja, a gradnja brodice SAR 15 bio je za njih još jedan izazov u kojem su koncentrirali sve svoje znanje i inventivnost. I rezultat svega je vrhunski proizvod, nepotopiva aluminijska brodica, koju pogone dva Volvo motora svaki po 662 kW , sa svom elektronskom opremom za navigaciju i komunikaciju koje se mogla ugraditi na takvo plovilo. S navedenih 1800 KS SAR 15 postiže maksimalnu brzinu od skoro 42 čvora, što garantira bolesnicima da će uz medicinski opremu koja je na brodu te prisutnost liječnika i medicinske sestre biti odgovarajuće zbrinuti unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto.

Do sada su ove poslove obavljala raznorazna brza plovila u otočnim mjestima, uglavnom potpuno neadekvatno opremljena za poslove hitne medicinske pomoći, a uspješnost akcija spašavanja bolesnika temeljila se najviše na entuzijazmu i snalažljivosti skipera koji su upravljali takvima brodicama.

U međuvremenu još su dvije brodice isporučene Zadru i Rabu, a do kraja 2023. godine preostale brodice će biti isporučene još Malom Lošinju, Supetru i Šibeniku.

 


Reci što misliš!