Događaji

5. kolovoz 2023.

Najava događanja u tjednu proslave Oluje

Najava događanja u tjednu proslave Oluje
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Najava događaja iz Općeg servisa Hrvatska od subote, 5. kolovoza do ponedjeljka, 7. kolovoza

SUBOTA, 5. kolovoza

KNIN - Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje počet će podizanjem zastave na Tvrđavi, što se može pratiti preko videozida na Trgu dr. Ante Starčevića.

Prije toga Kninjane će probuditi budnica (6,30 sati), a kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 položit će se vijenci i odati počast poginulima, nestalima i umrlim hrvatskim braniteljima (9,20 sati).

Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, Hrvatskih ratnih vojnih invalida, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova. Nakon središnje svečanosti, služit će se misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta (11,45 sati).

Obilježavanju će nazočiti državni vrh, te su tom prigodom najavljeni govori predsjednika Republike Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. U ime hrvatskih branitelja kao prvi govornik govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90. i pripadnik legendarnih Tigrova. Proslavi će nazočiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora od 11 do 16 sati, poslijepodne je doček maratonaca i biciklista te defile motorista, a organizirana je i podjela vojničkoga graha za sve koji budu na proslavi toga dana u Kninu.

OMIŠ - Grad Omiš i Župni ured organizirat će svečanu proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Program će početi misom za Domovinu u crkvi sv. Mihovila (7,30 sati), nakon čega će se kod glavnoga križa na gradskom groblju Vrisovcima položiti vijenci i zapaliti svijeće u spomen na sve poginule za Domovinu (8,30 sati) te kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata odati počast poginulim braniteljima (9 sati).

Svijeće će kod spomenika zapaliti i Udruga roditelja poginulih branitelja (20 sati). Program će završiti na Poljičkom trgu gala-koncertom Gradskog zbora Brodosplita kojim će ravnati Vlado Sunko (21 sat).

BJELOVAR - Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja počet će polaganjem vijenaca na gradskom groblju Borik u organizaciji Udruge roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije te polaganjem lovorovog vijenca kod spomenika u središnjem gradskom parku (8,45 sati, Trg Eugena Kvaternika). Sveta misa za Domovinu u održat će se u Katedrali sv. Terezije Avilske (9 sati). (8,15 sati, Gradsko groblje grada Bjelovara, Borik)

ZAGREB - Zastupnik u Europskom parlamentu i član Predsjedništva SDP-a Predrag Fred Matić pridružit će se prosvjedu koji će se održati istodobno s molitvom muškaraca na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

BUŠETINA - Hrvatski lovački savez organizirat će Prvi memorijalni kup "Đuro Dečak" u čast pokojnog predsjednika tog saveza i generala Hrvatske vojske, a prigodno će se proslaviti i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Natjecat će se lovci, predstavnici lovačkih udruga iz 20 županija i Grada Zagreba, a bit će nazočni i mnogobrojni gosti (9 sati, Streljana Lovačkog društva "Fazan" Špišić Bukovica).

SLAVNOSKI BROD - U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja izaslanstvo Brodsko-posavske županije položiti će cvijeće i zapaliti svijeće uz kratku molitvu kod Spomenika hrvatskim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić Mažuranić. Prije središnje svečanosti biti će održana Misa za Domovinu u Župi Gospe Brze Pomoći (8,30 sati, Ulica Petra Krešimira IV 55). (9,15 sati, Spomenik hrvatskim braniteljima, Trg Stjepana Miletića)

SPLIT - Hrvatsko novinarsko društvo održat će konferenciju za medije u povodu godišnjice smrti novinara Vladimira Matijanića. Tom će prigodom ponovno pozvati na odgovornost ministra zdravstva Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića za zataškavanje tragične smrti novinara. Na konferenciji će govoriti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i novinarka Andrea Topić (10 sati, Hrvatska stranka umirovljenika, Ulica Baruna Trenka 7).

DRNIŠ - Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će tvrtku Aluflexpack Novi d.o.o. i sastati se s gradonačelnikom Drniša Josipom Begonjom i članovima Uprave te tvrtke (13,45 sati, Ulica Stjepana Radića 65).

OPATIJA - U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja glavnom opatijskom ulicom od hotela "Ambasador" do Slatine održat će se mimohod. Sudjelovat će članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a pozivaju se i svi građani. Svečani program na Slatini počinje nakon završetka mimohoda u 20 sati (19,30 sati, Opatija).

NEDJELJA, 6. kolovoza

ARŽANO - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na otvorenju Memorijalnog centra Josipa Jovića te će tom prigodom dati izjave novinarima. Uoči otvorenja tog centra položit će vijenac na grob Josipa Jovića (9,50 sati). (10 sati, Memorijalni centar Josipa Jovića)

SINJ - Predsjednik Vlade Andrej Plenković s članovima Vlade bit će nazočan na Sinjskoj alci. Nakon okupljanja ispred crkve Čudotvorne Gospe Sinjske predviđene su izjave za novinare (15,15 sati) te Vojvodin prijam (15,30 sati), a nakon smotre alkara (16,05 sati) počet će 308. sinjska alka (16,30 sati). (14,45 sati, Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske, Fratarski prolaz 4)


PONEDJELJAK, 7. kolovoza

SAMOBOR - Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot položit će temeljni kamen u povodu početka radova na uređenju parka u Južnom naselju. Izjave za novinare predviđene su nakon polaganja (10 sati, Između Ulice Ivana Perkovca, Svetonedeljske i Mirnovečke ulice).

ZAGREB - Vatrogasna oprema svečano će se predati predstavnicima vatrogasnih zajednica županija u Državnoj vatrogasnoj školi. Na primopredaji će, osim glavnoga vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, biti i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Podijelit će se osobna i skupna zaštitna vatrogasna oprema, nabavljena iz naknade za općekorisnu funkciju šuma, a u pripremi je i javni natječaj za nabavu 50 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara, čija je vrijednost procijenjena na 13 milijuna eura (13 sati, Ksaverska cesta 107).

 


Reci što misliš!