Događaji

22. srpnja

Bogat program Škojere na Božavi

Bogat program Škojere na Božavi

Glazbeno zabavni dio programa, osim kuda SV. Nikola i klapskog pjevanja, upotpunit će grupa Rasuti teret i Sexymotherfuckers

U subotu 22.07.2023. u Božavi se održava tradicionalna ribarska manifestacija Škojera.

Ribarska manifestacija Škojera održava se kroz cijeli dan, a uključuje razne programe.

U jutarnjim satima, članovi ŠRD-a Božava održat će udičarenje s obale štapom ili udicom za članove ŠRD-a. Posjetitelji će se upoznati s načinom i tradicijom ribolova s obale. Riba koja se ulovi podijeliti će se siromašnim obiteljima u Božavi.

U popodnevnim satima, u suradnji s ŠRD-om Božava, održat će se škola ribolova sa štapom s obale za djecu. Edukaciji će moći pristupiti sva djeca, kako domaća tako i posjetitelji koji su u Božavi.

Djeca će od ribara imati priliku naučiti osnovne ribolova, te će biti educirani o važnosti očuvanja ribarskih staništa i mora. Majstor za krpanje i armivanje ribarskih mreža imat će svoj punkt na rivi gdje će na licu mjesta prikazati umijeće krpanja ribarske mreže. Omogućit će se turistima da se iz prve roku okušaju u krpanju ribarske mreže i da se educiraju o tradicionalnom ribarskom priboru i zanatu.

Osim ribarske tradicije, biti će predstavljena i pjevačka tradicija i folklor. Klapska grupa pjevača iz Božave u večernjim satima na rivi izvest će spontano klapsko pjevanje dalmatinskih pjesama. Kud Sv. Nikola Božava predstavit će Božavsku nošnju te igranje Božavskog kola i pjevanje autohtonih pjesama mjesta Božava. Također, dijeliti će posjetiteljima autohtone slastice koje će spremiti članice KUD-a.

d708ff9ef2b32af8262be6f245578973.jpg?v=2Gastronomski program manifestacije obuhvatit će spremanje ribarskih jela za sve posjetitelje manifestacije uz bogatu ponudu pića.

Glazbeno zabavni dio programa, osim kuda SV. Nikola i klapskog pjevanja, upotpunit će grupa Rasuti teret i Sexymotherfuckers čiji repertoar karakterizira dalmatinski štih s raznim vrstama glazbenih usmjerenja, od etna, hard rocka, bluesa do otočkog rocka.

Dolazak iz Zadra mogući je katamaranom koji polazi s poluotoka u 15:00 sati. Zbog gužvi, preporuča se ranija kupnja karate.

Vidimo se u Božavi!


 


Reci što misliš!