Događaji

32. godišnjica 112. brigade

Nedjeljko Jusup: U ratu jurišaju najbolji, a u miru najgori!

Nedjeljko Jusup: U ratu jurišaju najbolji, a u miru najgori!

Vrijeme je da se svi zajedno založimo za prosperitet, opće dobro i više pravde za sve građane naše države. Za to su se borili naši branitelji, poručio je Nedjeljko Jusup

Na svečanosti uručivanja Zahvalnica zaslužnim institucijama i pojedincima za promicanje vrijednosti Domovinskog rata i suradnju sa Udrugom 112. brigade, u ime svih dobitnika zahvalio se Nedjeljko Jusup, osnivač i urednik Ratnog biltena 112. brigade, urednik feljtona “Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja”, urednik monografije 112. brigade, osnivač i prvi glavni urednik Zadarskog lista. Za svoje tekstove s prve crte bojišnice Jusup je 1991./1992. dobio  Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva. 

“O ratnom putu 112. već dosta toga znamo zahvaljujući i Udrugi dragovoljaca  i branitelja 112. brigade, koja nas svojim brojnim aktivnostima podsjeća na  sve značajne događaje iz Domovinskog rata”, rekao je Jusup i podsjetio  na nekoliko zanimljivih pojedinosti. Jedna od njih je i prvi broj Ratnog biltena 112, brigade ZNG-a. 

3f8f7f91f0fe0aa73adfa1ff720181ca.jpg?v=2“Želio sam da se i izgledom i sadržajem razlikuje od tiskovina bivše vojske”, naglasio je Jusup. Umjesto tenkova i ratne “gvožđurije”, na naslovnoj stranici prvog broja objavio je fotografiju balerine u skoku iznad ruševina u dvorani Kneževe palače koju se 1991. razorile neprijateljske granate.

 Balerina u skoku simbolizirala je nevinost, ali i optimizam. Polet i odlučnost. Kad je ugledao naslovnicu prijatelj Mirko mi je rekao: “Sad znam da ćemo pobjediti!, prepričao je Jusup. 

Prisjetio se i riječi  osebujnog  ravnokotarca Slavka Gospića iz Pridrage. Na pitanje kako je  15. siječnja 1992. doživio Međunarodno priznanje RH, Slavko je odgovorio: A , vrag se tomen nada!

Tko pozna dijalekt, izričaj i mentalitet zadarskog zaleđa zna da je na ovakav način dao maksimalno, povjesno  značenje činu priznanja. To je najvažnije što se moglo dogoditi!

Jusup je podsjetio i na  činjenicu koju je prigodom jedne od godišnjica izrekao general Mirko Šundov:  

„Bitka za Zadar bila je zapravo bitka za Hrvatsku. Tu bitku smo dobili i tako obranili i Zadar i Hrvatsku“.

U svom obraćanju na svečanosti u Domu Zadarske  županije, Jusup je citirao i jednu zanimljivu (gorko-šaljivu)  dosjetku: U ratu jurišaju najbolji, a u miru najgori! 

Na kraju je poručio: Vrijeme  je da se svi zajedno založimo za veći prosperitet, opće dobro i više pravde za sve građane naše države. Za to su se, rekao je Nedjeljko Jusup,  borili naši branitelji! 

Podsjetimo u sklopu  obilježavanja 32. godišnjice slavne 112. brigade  Zahvalnice za promicanje vrijednosti Domovinskog rata i suradnju s Udrugom 112. brigade dobili su Zadarska Županija, Grad Zadar, Grad Obrovac, Općina Poličnik, Državni arhiv u Zadru i Zadarski list te pojedinci Nedjeljko Jusup, pater Ivo Topalović i Ana Medić.

Zahvalnice dobitnicima uručio je pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade i aktualni predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade. 

 


Reci što misliš!