Događaji

urbofon live

Zadar koncertom na otvorenom po prvi put obilježio Svjetski dan glazbe

Zadar koncertom na otvorenom po prvi put obilježio Svjetski dan glazbe
IVANA KOLENC

Prvi dan ljeta, najdulji dan u godini a ujedno Svjetski dan glazbe obilježen je ove godine po prvi put i u Zadru. Tradiciju dugu 41 godinu započela je Francuska, a ubrzo su joj se pridružile i brojne druge zemlje, među kojima je i Hrvatska.

U organizaciji Udruge Prizma, u sklopu cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon live, Svjetski dan glazbe održan je na Trgu Petra Zoranića gdje se okupljenoj publici, slučajnim i namjernim prolaznicima predstavilo troje zadarskih umjetnika. 

Svjetski dan glazbe 2023 Svjetski dan glazbe

Prva je nastupila Lucija Grabovac, kantautorica koja se kroz polusatnu svirku predstavila s autorskim materijalom koji će se naći na nadolazećem albumu prvijencu. Uz akustičnu gitaru i u pratnji Nikoline Brala, kolegice iz vokalnog a capella sastava AKA Crescendo, izvela je i obradu pjesme “Linger” irskog benda The Cranberries. 

Mješoviti zbor Fige, poznat po izvođenju tradicijskih pjesama s Balkana i Mediterana, svoj je nastup započeo hodom kroz okupljenu publiku izvodeći pjesmu “Papa rude”. Tijekom polusatne izvedbe, Trgom Petra Zoranića orili su se gotovo zaboravljeni tradicijski napjevi iz Preka i Kali na Dugom Otoku kao i oni  iz Grčke, Gruzije, Vojvodine i Srbije što je jednako privuklo Zadrane i strane goste. 

Feštu od glazbe zaključio je Pećo, zadarski reper koji, uz matični Shelter Team, posljednjih godina djeluje u projektu Kampanari, ali neumorno radi i na solo materijalu. Njegov je nastup privukao brojne zaljubljenike u hip hop, U pratnji DJ-a Uabua, Pećo je napravio presjek kroz stvari s posljednjeg albuma “Kampanari II” i one matičnog Shelter Teama, te premijerno izveo nadolazeći singl sa solo albuma “Sparina” koji izlazi u srpnju ove godine. 

 


Reci što misliš!