Događaji

bolje spriječiti nego liječiti

Više od trećine građana ne štiti se od sunca

Više od trećine građana ne štiti se od sunca
Šime Zelić/PIXSELL

Prognoza za Zadar za danas: Pretežno vedro, povremeno uz umjerenu naoblaku. Tijekom dana puhat će uglavnom slab maestral, a prema večeri tiho ili slabo jugo. More mirno ili malo valovito. Najviša dnevna temperatura od 29 do 33°C, u zaobalju i do 36°C.

Zadarsko područje najvjerojatnije neće zahvatiti kratkotrajna promjena vremena koju meteorolozi najavljuju za unutrašnjost tijekom petka i subote. Na našem će području tek biti sutra malo više naoblake, a u subotu će puhati bura. Sunčano vrijeme i visoke temperature nastavit će se i tijekom sljedećeg tjedna. 

Zbog toga je i Ministarstvo zdravstva pozvalo na oprez kronične bolesnike i starije osobe. Dodatno, upozorili su i da se, prema statističkim pokazateljima, više od trećine građana ne štiti od sunca. Podsjećaju da je posebno važno ne izlagati se UV zračenju od 10 do 17 sati. Ministarstvo podsjeća na važnost odgovornog ponašanja za siguran boravak na suncu te ističe kako je Hrvatska na 17. mjestu po incidenciji, a na četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma u Europskoj uniji.

Ta se bolest najčešće pojavljuje u dobi od 50 godina i kasnije i češće kod muškaraca, osim u dobnom skupini između 18. i 35. godine kada je češća kod žena.

 


Reci što misliš!