Događaji

tabu tema

Trebamo li se nakon napada u Egiptu bojati morskog psa?

Trebamo li se nakon napada u Egiptu bojati morskog psa?
Shutterstock

Na Jadranu nikoga nije ozlijedio 15, ni ubio 50 godina. Trebamo li se nakon napada u Egiptu bojati morskog psa?

Možda ste prije 10-ak dana i vidjeli stravičnu snimku koja se širila društvenim mrežama: na kojoj mladog Rusa u Egiptu ubije morski pas. U poznatom ljetovalištu Hurgada psi su u godinu dana ubili troje kupača. A sve to sigurno nije pomoglo ublažavanju straha koji imaju svi koji su ikad vidjeli makar trailer za Ralje, film čija je premijera bila točno danas prije 48 godina.

Taman da posije tjeskobu na početku ljeta. U Hrvatskoj zbog ralja ne trebate brinuti: zadnjih put je morski pas ubio jednog Nijemca kod Omiša prije 50 godina, zadnji put je prije 15 godina napao slovenskog ronioca koji se preziva Pesek.

Od 33 vrste morskih pasa koje plivaju Jadranom tek su tri potencijalno opasne, a najozloglašenija je velika bijela psina. (snimka psa- potpisati Alen Soldo) 1974. usmrtila je njemačkog turista, a posljednji put 2008. slovenskom podvodnom ribolovcu odgrizla nogu.

Nekoć su ove životinje bile tabu tema, naime nije bilo popularno izvještavati o morskim psima u Jadranu.

Nema ga na tanjuru, nema na moru, vjerojatnost da ćete ga sresti je 1 naprama 11,5 milijuna. Vjerojatnije je da će vas ubiti krava, nego morski pas.

“Veći problem kod nas su gliseri koji tijekom ljeta uzrokuju nekoliko različitih incidenta neki I smrtni to svake godine. I zapravo se nitko ne boji glisera nego morskih pasa, iako 99 posto ljudi nikad neće vidjeti morskog psa uživo", kaže Soldo.

I savjet za kraj ako ste ipak među onih nesretnih 1 posto: i naiđete na morsku neman, postavite se što šire i vertikalno u moru, tako da ne izgledate kao plijen. imajte na umu da statistike idu u vašu korist i da morski pas na Jadranu još nije ubio Hrvata. I možda nemojte gledati Black Demon - još jedan film zbog kojeg će biti teško plivati.


Reci što misliš!